ProSpine.md

La ce mă pot așteapta după o operație pe motiv de hernie discală lombară?

Dacă ați fost diagnosticat cu hernie discală lombară și vi s-a recomandat operație, iată un scenariu de evoluție după operație, la care Vă puteți aștepta.

Durerea în spate și picior cauzată de hernia de disc lombar poate fi foarte exprimată. Au fost elaborate și propuse mai multe metode de tratament a pacienților cu dureri lombare și sciatică, inclusiv repaus la pat, antiinflamatoare și injecții epidurale, însă mulți pacienți realizează că aceste metode sunt puțin eficiente în cazul lor. Mulți din acești pacienți ajung să decidă să se opereze pe motiv de hernie de disc, deoarece alte metode nu îi ajută. Chirurgia este ultima opțiune de tratament, iar dacă V-a fost recomandată o operație microchirurgicală, aici veți putea găsi informații asupra posibilei evoluții postoperatorii și așteptărilor în termeni de recuperare postoperatorie.

Această informație este bazată pe experiența personală a unui pacient operat microchirurgical pe motiv de hernie de disc. Instrucțiunile după operație pot varia de la pacient la pacient și de la chirurg la chirurg. Aici, însă, este prezentată o idee generală despre așteptările pacienților si evoluția postoperatorie reală.

Prima săptămînă după operație

Diskectomiile microchirurgicale și, mai ales, endoscopice, sunt proceduri relativ noi. În timpul operației are loc expunerea discului afectat și înlăturarea fragmentului de disc care comprimă nervul. În timpul acestor operații, mai ales efectuate endoscopic, are loc o leziune mai mică a țesuturilor moi și mușchilor spatelui, de aceea durerea postoperatorie este relativ suportabilă. De obicei, pacienții își revin după operație fără mari dificultăți, iar majoritatea menționează reducerea importantă a durerii care au avut-o înainte de operație. Mulți pacienți pot fi externați chiar a doua zi după operație.

Dar aceasta nu înseamnă ca pacientul nu are plîngeri deloc. Puteți simți că durerea în picior este mai mică, însă mușchii în jurul inciziei mai sunt încă sursă de durere și sunt tensionați. Această stare este însoțită de o senzație de încordare și tensiune în spate. Pentru a reducere inflamația și durerea din spate, medicii recomandă o combinație de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante și analgetice.

Cel mai probabil, în prima săptămână veți dori să stați mai mult culcat într-o poziție comodă. Totuși, va trebui treptat să măriți volumul de mișcări și activitate.

1 – 2 săptămîni după operație

Începând cu săptămâna a doua veți observa că durerea în spate este mult mai mică. Așa sarcini simple, ridicarea din pat sau mersul la baie, vor fi mult mai ușor de realizat. În această perioadă, este bine să începeți plimbările lente, cîte 5-7 minute zilnic. Dacă resimțiți durere importantă – opriți activitățile și luați o poziție culcat. După 10 zile suturile de pe plagă sau pansamentele adezive vor cădea singure. După ce vor cădea, puteți prelucra ușor locul din jurul inciziei cu sol. Alcool Etilic 700.

Durerea postoperatorie este în mare măsură condiționată de tipul de intervenții chirurgicale la coloană. Așa, operațiile endoscopice sunt efectuate folosind incizii mici (sub 2cm), și deci durere postoperatorie minimală. Inciziile mari, lungi de centimetri, neapărat vor provoca dureri importante după operație. Pentru a vedea cît de mare poate fi diferența între tehnici, și, adesea în durere, click pe imagine

2 – 6 săptămîni după operație

Abia peste 2 săptămîni veți menționa o reducere substanțială a durerii în picior (iar uneori chiar lipsa ei). În cazul în care urmați cu strictețe medicamentele prescrise de chirurgul D-voastră, veți putea simți că durerea musculară este și ea mai redusă, comparativ cu primele zile. În această perioadă Vi se va permite să reluați anumite activități obișnuite. Spre exemplu, veți putea face un lucru ușor prin casă, dar cu anumite restricții. Evitați să stați mult timp șezut (mai mult de 30 minute). Găsiți modalitatea să vă culcați sau să vă ridicați în picioare.

În această perioadă este încurajat mersul lent, însă această activitate este, în continuare, singura formă de exercițiu. Continuați să evitați aplecările, rotațiile, îndoirile trunchiului. Nu ridicați greutăți mai mare decît o carte sau telecomanda la televizor.

În majoritatea cazurilor, peste 4 săptămîni Veți putea întrerupe medicația antiinflamatorie. Cu toate acestea, veți putea observa că durerea lombară poate reveni în timp scurt după întrerupere. Consultați-vă cu medicul D-voastră mai întîi, însă în majoritatea cazurilor va fi posibil să continuați să primiți Ibuprofen pentru control asupra durerii. Probabil în această perioadă v-a trebui să faceți prima vizită de rutină la medicul D-voastră.

6 – 8 săptămîni după operație

Acesta este perioada cînd veți putea efectua mai multe activități, nu numai plimbările. Înainte de planifica careva activități mai solicitante (ex. condusul mașinii) consultați-vă cu medicul D-voastră. De asemenea continuați să evitați activitățile care supra solicită spatele – căratul obiectelor incomode, grădinăritul etc. Cel mai probabil mușchii spatelui D-voastră vor fi slăbiți de operație și inactivitate îndelungată, de aceea acesta este perioada cînd ar trebui să începeți exercițiile de fortificare a spatelui.

Unul din cele mai bune exerciții pentru spatele operat este înotul liniștit în bazin. Fiți, însă, atenți asupra posibilității de suprarăcire a spatelui. Informații suplimentare despre exercițiile de fortificare a spatelui le puteți găsi în subdiviziunea acestui site – Exerciții pentru pacienții cu dureri lombare

În concluzie…

Scenariul dat reprezintă o variantă de evoluție postoperatorie bună, fără complicații (infecții, sîngerări, agravarea problemelor neurologice etc.). Atunci cînd evoluția D-voastră diferă substanțial de cea expusă, va fi nevoie să Vă adresați medicului D-voastră, pentru a exclude careva complicații precoce.

În cadrul operațiilor endoscopice se constată o evoluție postoperatorie mai bună, cu mai puțină durere musculară și o perioada de recuperare mai scurtă. Totuși, restricțiile de bază rămîn aceleași ca și pentru alte tipuri de chirurgie.

Chiar dacă totul a mers bine, spatele D-voastră nu va mai fi niciodată așa cum a fost pînă la îmbolnăvire și operație. Va trebui să fiți mereu precaut la activitățile fizice pe care le efectuați, la modul de viață pe care îl duceți și la specificul profesiei D-voastre. Pentru mulți pacienți momentul operației la coloană a fost un punct de pornire și adoptare a unui stil de viață sănătos.

Nici un fel de chirurgie nu este fără risc, dar dacă decideți să Vă operați, vă dorim să aveți o operație reușită și o recuperare cît mai ușoară și completă.

↑ Sus