ProSpine.md

Cînd imagistica nu corespunde plîngerilor – Discografia funcțională și CT-discografia

În practica noastră cotidiană ne întîlnim des cu situația în care pacienții vin cu dureri lombare sau în picior, rezistente la tratamentul medicamentos aplicat. Majoritatea pacienților au efectuate diferite investigații imagistice (IRM, CT, Rx etc.) care explică în diferită măsură simptomele.

Există însă un număr anumit de pacienți care se plîng de dureri lombare sau în picior, avînd însă modificări, aparent, neînsemnate la IRM sau CT.

Adesea acești pacienți suferă de așa-numita Disrupere discală internă, o situație în care discul intervertebral este afectat foarte exprimat din interior, insă conturul discal extern este încă păstrat. Disruperea discală este caracterizată prin apariția fisurilor in interiorul discului intervertebral și modificarea structurii lui. Această modificare duce la instabilitate in disc și ca urmare – la durere.

Discografia funcțională reprezintă introducerea substanței de contrast în discul intervertebral care se presupune a fi sursa de durere. În timpul procedurii este urmarită cantitatea de contrast pe care o poate accepta discul intervertebral, prezența fisurilor și a scurgerilor de contrast. Dacă în timpul procedurii pacientul are durerile caracteristice cu care s-a adresat, iar pe imaginile obținute este confirmată prezența leziunii discului intervertebral, atunci pacientul poate beneficia de o intervenție chirurgicală cu scop de stabilizare a coloanei vertebrale.

CT-discografia evidențiază detalii noi in discul intervertebral și poate indica cu precizie locul de afectare a discului intervertebral.

↑ Sus