ProSpine.md

3D C-arm navigația acum disponibilă pentru pacienții din Republica Moldova!

Stimați colegi și pacienți!

Vă anunțăm cu mare bucurie, că Centrul Spinal a fost dotat recent cu o instalație ultramodernă pentru monitoring și imagsitică intraoperatorie, 3D C-arm. Acest utilaj a fost donat de către compania Orange Moldova, în cadrul proiectului UNDP.

În toate instituțiile medicale din occident utilarea sălilor de operație cu asemenea tehnică medicală a condus la revoluționarea activității în domeniul chirurgiei spinale. Instalația dată reprezintă ultima generație de imagistică radiografică intraoperatorie și are caracteristici tehnice și aplicative cu totul excepționale. Acest tip de utilaje vine să acopere una din cele mai difcile probleme în chirurgia spinală și anume posibilitatea chirurgului de decide INTRAOPERATOR! corectitudinea și volumul intervenției chirurgicale.

Sistemul de imagistică tridimensională 3D C-arm demonstrează o precizie de 0.5-1 mm, nemaivăzută pînă în prezent. Instalația este prevăzută cu capacitate de cuplare la orice sistem de neuronavigație contemporan.

Pînă în prezent în Centrul nostru utilzam imagistica bidimensională, care pe lîngă faptul că nu este cea mai precisă, mai este însoțită de lungirea timpului operator, sporirea dozei de radiație primită de pacient și personalul medical. În plus, instalațiile preexistente nu puteau asigura o imagine clară la pacienții obezi și la cei cu diferite diformități a coloanei vertebrale.

Aplicarea tehnicilor de imagistică tridimensională în cadrul operațiilor spinale va conduce la reducerea timpului operator, la micșorarea de 10 ori! a dozei de radiație primite de pacient, va permite de a opera pacienți care pînă nu demult nu puteau fi operați din cauza siguranței operatorii prea joase, dar cel mai important – va permite de a exclude operațiile repetate pe motiv de malpoziție a șuruburilor și implanturilor. Conform datelor literaturii și a centrului nostru, acestă situație se întîlnește în 10-15% de cazuri.

Instalația este unicală și este singura de acest gen în Republica Moldova!

↑ Sus