ProSpine.md

Tumorile vertebrale

Cancerele și tumorile coloanei vertebrale se întîlnesc relativ rar. Plîngerea principală a pacienților cu tumori vertebrale este durerea. În același timp durerea de spate nu este caracteristică numai pentru tumorile spinale, dar poate însoți și alte maladii ale coloanei vertebrale. De aceea, dificultatea principală în diagnosticul tumorilor spinale constă în a deosebi durerea de spate cauzată de o tumoră sau de o altă boală. Din fericire, durerea de spate cauzată de tumori se întîlnește mult mai rar în parctica medicală. De altă parte, mulți pacienți cu dureri de spate au fost tratați inițial ca o banală lombalgie, iar după ce simptomele bolii au devenit prea evidente, s-a suspectat o tumoră spinală.

În asemenea caz, cum trebuie să procedeze pacientul? Să suspecteze o tumoră spinală ori de cîte ori are un epizod de dureri în spate? Sau să ignoreze durerea pînă la asocierea altor semne? Nu există rezolvare ușoară acestei dileme, însă informația din aceste pagini Vă va permite să fiți vigilenți în privința unei posibile tumori spinale.

Simptome sau plîngeri

Peste 80% de pacienți cu tumori spinale se plîng inițial de dureri în spate. Durerea are însă unele caracteristici care pot induce suspecția unei tumori spinale. Acestea sunt după cum urmează: durerea nu cedează mult în pofida faptului că tratamentul medicamentos este este bine condus; durerea este asociată cu oboseală generală excesivă sau scădere în greutate. Durerea adesea se acutizează noaptea și nu este legată strîns de activitatea pacientului. În cazul în care se asociază așa semne ca dificultăți de control a micțiunii sau dureri în picioare, este momentul pentru a suspecta o situație mai serioasă decît o lombalgie obișnuită, deci de a merge la medic neurochirurg pentru consultație și investigații suplimentare.

Factori de risc

Majoritatea pacienților cunosc că anumite forme de cancer sunt asociate cu unii factori de risc. Expunerea excesivă la soare poate induce cancerul de piele, fumatul induce cancerul pulmonar, abuzul de alcool paote cauza cancer a organelor digestive, anamnesticul familiar este un factor de risc pentru cancer de sîn și ovarian etc. Aceste cancere își au originea în alte organe, iar coloana vertebrală este afectată atunci cînd sursa primară nu a fost detectată la timp sau cancerul are o creștere foarte agresivă.

Deoarece coloana veretbrală este în general un organ mare (are lungime de peste 70 cm) și este foarte bine alimentată cu sînge, de aceea ea poate fi afectată de cancer parvenit din alte organe prin inseminare cu celule canceroase care se află în sînge.

Durerea de spate de obicei nu este primul simptom al unui cancer localizat înafara coloanei vertebrale. De aceea medicii utilizează diferite metode diagnostice și analize pentru a depista cancerul în forme inițiale, înainte de a face metastaze. Mamografiile și examenele regulate pentru femei după 40 ani (cncer de sîn), radiografiile pulmonare regulate la fumători (cancer pulmonar), examenul citologic al mucoasei colului uterin (cancer cervical uterin), examenul maselor fecale la sînge ascuns (cancer de colon) toate sunt examene simple și eficiente în depistarea timpurie a cancerului de localizare extravertebrală.

Diagnostic

Majoriatea pacienților sunt depistați cu tumori spinale în urma unor examene de rutină în privința unei dureri de spate care nu se ameliorează de-a lungul timpului. Calea începe cu un examen clinic minuțios. Dacă, insă, aveți careva suspecții  că aveți factori de risc pentru cancer, trebuie să informați chirurgul spinal care vă poate ajuta să faceți un examen minuțios în acest sens.

Disgnoscitul unei tumori spinale începe de obicei cu o radigrafie simplă a coloanei veretrbale în 2 proiecții. Totuși, acest examen nu este lipsit de neajunsuri. Radiografia simplă poate depista relativ usor o tumoră vertebrală sau o fractură din cauza tumorii, dar este incapabilă să depisteze tumori ale măduvei spinării, nervilor și muschilor din jurol coloanei vertebrale. Dacă va suspecta o tumoră spinală, neurochirurgul va indica cu siguranță un examen IRM sau CT. Cel mai probabil va avea nevoie de ambele examinări atunci cînde este vorba despe o intervenție chirurgicală. Examenul clinic minuțios, asociat cu o imagistică calitativă poate pune în evidență practic orice formă de cancer a colanei vertebrale.

Tratament

Pentru a decide tipul tratamentului se vor lua în considerație mai mulți factori, așa ca gradul de avfectare a vertebrelor, localizarea, natura procesului, starea generală la momentul depistării și prognosticul de viață a pcientului. De multe ori este nevoie de o cooperare dintre mai mulți specialiști cum ar fi neurochirurgii, oncologii, radioterapeuții și alți specialiști care au competență în domeniul tratamentului pacienților cu cancer. Multe tipuri de tumori vertebrale pot fi tratate cu succes sau ameliorarea dureri poate fi substanțială. Este, de asemenea, foarte important să cunoașteți și să vă informați cît mai mult asupra diferitor opțiuni de tratament în cazul în care D-voastr sau cineva din apropiați a fost diagnosticat cu cancer. Fiind bine informat veți putea lua parte activă la deciziile care vă vor și propuse de echipa de specialiști.

Tumori benigne
Medicii folosesc termenul ”benign” în situațiile cînd cancerul depistat poate fi controlat chirurgical sau medicamentos, iar probabilitate de a deceda de o așa formă de cancer este mică.

Tumori maligne
Termenul ”malign” indică faptul că cancerul depistat este greu de controlat medicamentos sau chirurgical, poate fi prezent în mai multe organe. Așa tipuri de cancer pot servi ca cauză nemijlocită a decesului pacientului.

↑ Sus