ProSpine.md

Tumorile vertebrale benigne

Medicii folosesc termenul ”benign” pentru a indica faptul că tumora data sau cancerul este, de obicei, mai ușor de controlat și pacientul are șanse mici de a deceda de pe urma unui asemenea cancer. Acesta îl deosebește de formele ”maligne” de cancer care au probabilitate mai mare de a se răspândi, sunt mai dificil de controlat, iar riscul de a deceda de o așa formă de cancer este mult mai mare.

Hemangioamele

Hemangiomul este o tumoră benignă care poate implica orice parte a vertebrei. Această tumoră este localizată mai des în porțiunea toracică inferioară sau lombară superioară. Cel mai des afectează numai o vertebră, însă în 10-15% cazuri poate ave localizări multiple. Nu toate hemangioamele, însă, produc durere. Apar cel mai des în tinerețe și afectează femeile ceva mai des ca bărbații.

Cel mai des semn asociat cu hemangiomul este durerea. Aceasta se întâlnește mai des în cazul hemangioamelor mari, care ocupă o parte importantă de corp vertebral. Adesea hemangioamele sunt descoperite în cadrul unor examene pe motiv de dureri de spate cronice. Ele au o prezentare caracteristică la radiografia lombară (aspect de sote). Uneori se întâlnește un anumit grad de colaps vertebral sau reducere în înălțime a vertebrei. Atunci când survine un colaps sever, există riscul de afectare a măduvei spinării și nervilor, care poate duce la dureri foarte mari, paralizie și pierderea funcției organelor bazinului mic.

Tratamentul poate fi variat. Hemangioamele mici pot fi urmărite în dinamică timp îndelungat. Pentru hemangioamele mari există oportunități în formă de radioterapie sau tratament chirurgical. Decizia este luată în baza semnelor neurologice prezente și a preferințelor pacienților. În cazul colapsului vertebral cu afectarea măduvei spinării și nervilor tratamentul este aproape întotdeauna chirurgical (depinde de durata lipsei de funcție medulară). Riscurile chirurgicale în acest caz sunt extrem de mari, deoarece tumora este foarte bine vascularizată, iar hemoragia intraoperatorie poate fi forte importantă.

Pentru hemangioamele care încă nu au provocat fracturi sau deficit neurologic este recomandat tratamentul chirurgical minim-invaziv, și anume vertebroplastia percutană.

Osteomul osteoid

Acesta este o tumoră benignă, care are o particularitate unică de a afecta porțiunea posterioară a vertebrei, mai des în adolescență. Această formă de tumoră cuprinde aproape 10% din toate tumorile osoase care afectează coloana vertebrală. Este caracteristică durerea, care se agravează evident spre noapte, și care este destul de bine controlată cu aspirină sau remedii de tipul ibuprofenului. Opțiunile de tratament sunt tratamentul îndelungat cu antiinflamatoare nesteroidiene, înlăturarea chirurgicală sau, mai nou, ablația tumorii cu radiofrecvențe. În cazul tratamentului chirurgical, rata de reducere a durerii este mai mare, iar recurențele sun rare.

Osteoblastoamele

Reprezintă varianta mai mare a osteomului osteoid, și, prin definiție, sunt mai mari de 2 cm. în diametru. Osteoblastoamele au și ele tendința de a afecta porțiunea posterioară a vertebrelor și se manifestă în cele mai dese cazuri cu durere. Recurențele, adică probabilitate să crească din nou în același loc este de aproximativ 10%.

Chisturile anevrismale osoase

Chisturile anevrismale osoase reprezintă o formă rară de tumori benigne, care pot afecta atât porțiunea posterioară a vertebrei, cât și însăși corpul vertebral. Aceste tumori se întâlnesc mai des la adolescenții mari și se prezintă prin durere, iar mai rar prin deficite neurologice diverse. Cauza apariției la moment este slab cunoscută. Tratamentul recomandat este chirurgical și constă în înlăturarea tumorii, chiuretajul cavității (curățarea pereților), iar uneori – decompresia structurilor nervoase, când acesta provoacă probleme neurologice.

Tumorile gigantocelulare

Aceste tumori de asemenea sunt puțin studiate. Ele tind să afecteze porțiunea anterioară a coloanei vertebral și anume corpul vertebral. Tehnic vorbind ele sunt ”benigne”, dar rareori pot fi foarte agresive și se pot răspândi în tot organismul. Vârsta cel mai des afectată este de 20-40 de ani, dar nu este o regulă. Tratamentul preferabil este înlăturarea chirurgicală ”în bloc” pentru a preveni diseminarea. Uneori, înainte de operație, este indicată radioterapia pentru a spori reușita chirurgicală și a reduce rata recurențelor. Tratamentul acestui tip de tumori este dificil și necesită o cooperare multidisciplinară strânsă.

Granulomul eozinofil

Granulomul eozinofil este o tumoră benignă care se prezintă de obicei prin durere și un patern caracteristic radiologic – ”vertebra plana”. Acest semn radiologic se datorează colapsului vertebrei sau aplatizării corpului vertebrei.

Pot afecta numai vertebrele sau pot face parte dintr-un sindrom de afectare multiplă a oaselor și altor organe cu diferită localizare (craniu, coaste, ficat etc.) Tratamentul acestor tumori este controversat și la moment nu există criterii clare de management. Multe din aceste tumori pot fi supravegheate în dinamică. Uneori este utilă radioterapia cu doze mici de radiație.

Encondroamele

Encondroamele sunt tumori benigne provenite din țesut cartilaginos. Datorită dimensiunilor lor și particularităților de creștere ele adesea duc la compresia structurilor nervoase.  Atunci când provoacă simptome importante, este recomandat tratamentul chirurgical. Într-un anumit procent de cazuri, aceste tumori pot deveni maligne, transformându-se în condrosarcoame. Această situație se întâlnește destul de rar, dar o creștere rapidă a tumorii ar trebui să inducă idea unei posibile malignizări, și deci a biopsiei sau tratamentului chirurgical radical.

↑ Sus