ProSpine.md

Tumorile vertebrale maligne

Termenul ”malign” indică faptul că cancerul depistat este greu de controlat medicamentos sau chirurgical, poate fi prezent în mai multe organe. Așa tipuri de cancer pot servi ca cauză nemijlocită a decesului pacientului.

Metastazele în coloana vertebrală

Coloana vertebrală și structurile care o înconjoară, au o alimentare sangvină foarte generoasă fiind implicată în drenarea sangvină a multor organe din cavitatea abdominală printr-un sistem de vene numit ”plexul Batson”. Existența acestui plex pare să fie cauza faptului că multe tumori maligne din abdomen și bazinul mic au tendința de metastazare în coloana vertebrală.

Diseminarea cancerului în coloana vertebrală dintr-un oarecare alt loc al organismului are loc atunci cînd acest cancer are o perioadă de creștere relativ lungă în locul de origine. Tumorile care fac metastaze în coloana vertebrală sunt însoțite de obicei de dureri mari. Daca sunt destul de mari, pot cauza compresia măduvei spinării, a nervilor spinali și, în rezultat, pot conduce la pierderea funcției vezicii urinare și a intestinului, slăbiciuni în picioare și dereglări de sensibilitate în ele. Cancerul metastatic în coloana vertebrală este adesea incurabil, iar eforturile medicale sunt îndreptate spre a micșora durerile, elibera măduva spinării de compresiune și de îmbunătăți funcția nervilor comprimați, adică de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer.

Pentru realizarea acestui scop poate fi efectuată chimio- și radioterapia combinate cu diferite tipuri de intervenții chirurgicale. În unele cazuri se reușește de a obține o remisiune de lungă durată și o calitate a vieții bună.

Mielomul

Mielomul este o tumoră osoasă primară malignă care se întîlnește cel mai des. M. afectează mai des persoanele peste 40 de ani. Tumora tinde să afecteze mai multe oase în organism (craniu, coaste etc.), însă durerile de spate și implicarea coloanei vertebrale este întîlnită cel mai des. Tratamentul este paliativ, cea ce înseamnă că boala poate fi controlată, dar nu vindecată complet. Chimioterapia este utilizată pentru a reduce viteza creșterii tumorii și micșorarea durerii. Operațiile chirurgicale pot fi indicate atunci cînd a avut loc o fractură vertebrală cu compresiunea măduvei spinării și nervilor sau riscul acestei fracturi este foarte mare. În acest caz poate fi efectuată vertebroplastia percutană.

Osteosarcomul

Osteosarcomul se situează pe locul doi după frecvența afectării coloanei vertebrale. Pot fi deosebite două grupuri de populație mai de s afectată. Acest tip de tumori afectează mai des adolescenții și adulții tineri, iar al doilea vîrf de incidență este înregistrat la vârstnici. Este o tumoră care se întâlnește rar la coloana vertebrală. Diagnosticul contemporan, tehnicile chirurgicale avansate și tratamentul medicamentos început la timp au condus la sporirea semnificativă a ratei de supraviețuire, care la moment ajunge la 80% la 5 ani. Cu câteva doar doua decenii in urmă diagnosticul de osteosarcom era unul fatal și incurabil.

Leucemia

Leucemia poate să se manifeste cu dureri în spate din motivul creșterii tumorii înăuntrul corpului vertebral. Totuși, așa simptome caracteristice pentru leucemie cum sunt febra, oboseala sporită, iritabilitatea, tendința spre hemoragii și anemia sunt relativ bine determinate și interpretate corect mult înaintea apariției durerilor de spate.

Chordomul

Cu toate că poate apărea în orice segment al coloanei vertebrale, chordoamele tind să afecteze coloana la extremitățile ei, mai des în regiunea cranio-cervicală sau sacro-coccigeală. Chordomul se întâlnește rar. În regiunea sacrală apare mai des la bărbați de vîrstă medie, dar poate să se dezvolte la orice vîrstă.

Cu toate că are multe caracteristici imagistice aparte, diagnosticul final de chordom poate fi stabilit numai după biopsia tumorii.

Tratamentul chordomului este chirurgical. Prognosticul depinde de localizare, gradul de extindere și factorii imuni ai pacientului.

↑ Sus