ProSpine.md

Dischectomia endoscopică – metoda de elecție pentru pacienții cu obezitate de grad mare (peste 150 kg)

Un pacient cu obezitate de gradul III-IV reprezintă o problemă clinică pentru orice specialitate chirurgicală din motivul riscurilor legate de operație, a bolilor concomitente pe care la au mulți pacienți obezi, particularitățillor de anestezie și poziționare pe masa operatorie etc. În chirurgia spinală dificultățile comune pentru alte specialități sunt asociate de reducerea semnificativă a vizibilității in cadrul operațiile spinale tradiționale.

Atunci cînd este planificată o intervenție chirurgicală pe motiv de hernie discală lombară la un pacient obez, chirurgul are de rezolvat mai multe probleme. Pentru a avea o claritate a imaginii la mare adâncime se impune necesitatea unei incizii mai mari, mobilizarea mai importantă a țesuturilor moi și a musculaturii spatelui pentru a obține o siguranță intraoperatorie mai mare. Această, însă, la rîndul ei duce la imposibilitatea unei mobilizări rapide a pacientului și sporește mult riscul apariției unor complicații de ordin general (tromboembolie, pneumonie, stază venoasă etc.)

Majoritatea din aceste probleme pot fi soluționate prin aplicarea metodei endoscopice in tratamentul herniei discale lombare. După părerea noastră această metodă este foarte utilă la pacienții cu obezitate de grad înalt din motivul particularităților tehnice a metodei. În cadrul metodei endoscopice iluminarea cîmpului operator are loc nu ”din afară”, ca în cadrul microchirurgiei sau operațiilor deschise, ci de la capătul tubului de lucru, care ajunge exact de asupra locului de operație. Adîncimea planului operator poate fi măsurată la CT sau IRM și deci poate fi ales tubul cu lungimea optimală de lucru. Din punct de vedere tehnic, disketomia endoscopică la un pacient de 160 kg nu se deosebește de cea la un pacient de 60 kg.

Recent, în Centrul Spinal a fost operat un pacient cu greutatea de 165 kg, care la momentul de față este cel mai ”mare” pacient operat la coloana vertebrală. Operația a durat 1,5 ore, pacientul a fost ridicat în picioare peste 2 ore după operație, iar peste 1 zi a fost externat în stare satisfăcătoare, fără dureri în picior și spate. Lungimea inciziei – 17 mm.

Acest caz a confirmat încă o dată că greutatea pacientului nu este un impediment esențial în tratamentul chirurgical al pacienților cu hernii discale lombare. Indicațiile clinice pentru operație nu se deosebesc de cele ale pacienților cu greutate obișnuită.

Greutatea maximală pe care o poate menține masa de operație este de 180 kg. În viitorul apropiat planificam să ne dotăm cu mese de operație care vor face față pacienților de peste 200 kg.

↑ Sus