ProSpine.md

Dacă Vi s-a propus operaţie…

După cum aţi putut afla din datele publicate pe acest site, problemele legate de coloană se întâlnesc foarte des in societate. De aceea de aceste probleme se ocupă o mulţime de specialişti, cu studii medicale sau fără, calificaţi în probleme spinale sau mai puţin.

Uneori, însă, pacienţilor li se propune intervenţie chirurgicală la coloana vertebrală. Această intervenţie poate fi o salvare pentru un anumit grup de pacienţi, dar poate fi si începutul unor probleme de proporţii pentru alţii. Aceste situaţii pot fi legate atît de specificul bolii concrete, cît şi de competenţa medicului chirurg.

Iată cîteva SFATURI şi întrebări pe care le puteţi adresa medicului – chirurg, care pretinde ca este un specialist in chirurgie spinală. Aceste întrebări vă vor ajuta să decideţi dacă el sau ea este alegerea cea mai potrivită pentru a efectua operaţia asupra coloanei vertebrale.

 1. Interesaţi-vă dacă chirurgul are careva specializări aparte în domeniul chirurgiei spinale şi care sunt acestea.
 2. Alegeţi un chirurg care este specializat în tratamentul pacienţilor cu patologie spinală. Un specialist care examinează zilnic mai mulţi pacienţi spinali, este, probabil, mai informat şi mai cunoscut cu metodele de tratament contemporane şi tehnologiile noi ce ţin de domeniul chirurgiei spinale.
 3. Pe lîngă certificatele obligatorii pe care trebuie sa le aibă medicul, este important să vă simţiţi confortabil în discuţia cu el/ea. O comunicare bună cu medicul trebuie să fie un criteriu important pentru majoritatea pacienţilor. Întrebaţi-vă:
  1. V-a răspuns medicul la toate întrebările D-voastră şi V-a oferit toate informaţiile necesare despre boala D-voastră? Pentru o listă de întrebări mai extinsă click aici.
  2. V-a oferit el/ea suficient timp pentru consultaţie?
  3. Cît de accesibil este chirurgul? Cît de receptiv? Este el/ea un ascultător bun?
  4. Acceptă sau nu a să aveţi părerea proprie sau să solicitaţi o altă opinie?
 4. Este foarte important să cunoaşteţi care este experienţa chirurgului în tratamentul stărilor asemănătoare cu a D-voastră. Întrebaţi-l cîte cazuri similare a tratat pînă în prezent? Are medicul experienţă cu noile metode de tratament în acest domeniu? Este medicul dispus să vă facă referinţă spre un pacient cu o boală similară, tratat/operat de el recent?
 5. Interesaţi-Vă din start care servicii şi manipulaţii vor fi acoperite de poliţa de asigurare, iar care – nu
 6. Alegeţi un chirurg care v-a fost recomandat de o sursă primară de încredere, fie medicul de familie, o rudă, un prieten apropiat sau un serviciu de informare a pacienţilor

PRECAUŢIE!

Alegerea corectă a unui specialist în chirurgie spinală poate fi mai dificilă decît pare la prima vedere. În general, este recomandat să EVITAŢI medicul care are următoarele caracteristici:

 1. Vă descurajează pentru obţinerea unei păreri suplimentare. La mijloc poate fi un interes nemedical sau o neîncredere în propriile cunoştinţe şi afirmaţii referitor la boala D-voastră
 2. Vă propune intervenţie „exploratorie” la coloana vertebrală (ceva de genul…„vom deschide şi vom vedea”…) Avînd în vedere existenţa unor metode de investigaţie preoperatorie extrem de sofisticare ca RMN, CT spiralată, ostepodensitometria, radiografia digitală etc. acest tip de „operaţii” nu mai poate fi acceptat
 3. Vă „împinge” spre intervenţie chirurgicală în loc să vă informeze suficient pentru ca D-voastră să luaţi o decizie proprie corectă. Ţineţi minte că, în afară de traumatismele coloanei vertebrale, operaţiile de urgenţă în chirurgia spinală sunt o raritate. Pentru majoritatea bolilor care se operează în prezent veţi avea cîteva zile la dispoziţie pentru o consultaţie în plus.
 4. Nu Vă poate da un răspuns clar asupra evoluţiei bolii cu sau fără operaţie, este evaziv atunci cînd este vorba despre tehnicile de operaţie posedate.
 5. Nu V-a oferit informaţie clară asupra cheltuielilor presupuse, rezultatelor probabile şi termeni de recuperare.
↑ Sus