ProSpine.md

Vertebroplastia percutană

Introducere

Pacientii ce sufera de osteoporoza sunt predispusi catre fracturi ale ale coloanei vertebrale sau a corpului vertebral. De obicei in cazul osteoporozei se fractureaza partea anterioara a corpului vertebral, redind vertebrei o diminuare a inaltimei. In S.U.A. au loc in fiecare an aproximatix 700000 de cazuri de fracturi prin compresie in urma osteoporozei. Vertebrele afectate de osteoporoza nu mai sunt in stare sa faca fata stresurilor sau presiunii. Ca urmare asa fenomene obisnuite cum ar fi tusea, intoarcerea sau ridicarea de greutati pot cauza fracturarea vertebrei. Aceste fracturi determina dereglari de tinuta, durere si dificulati in indeplinirea activitatilor obisnuite.

Verterboplasita fortifică vertebra fracturata si astfel diminuind durerea. Mai mult de 80% din pacienti obtin o ameliorare a durerii in urma acetei proceduri.

Acest ghid va va ajuta sa intelegeti:

  • de ce este necesara efectuarea acestei interventii
  • ce scopuri urmareste sa obtina chirurgul in urma vertebroplastiei
  • ce rezultate puteti obtine dupa interventie

Anatomie

Care portiuni ale coloanei vertebrale sunt implicate?

La om coloana vertebrală constă din 24 de vertebre. Vertebrele se suprapun una peste alta formând coloana vertebrală. Coloana vertebrală reda trunchiului forma sa și reprezintă principalul suport pe verticală. Fiecare vertebră este constituită dintr-o masa osoasă de formă cilindrică, numită corpul vertebral, de care este atașat din posterior un arc osos, numit arc vertebral, care la rîndul sau este format din două lamine. Cind vertebrele sunt suprapuse una peste alta arcul vertebral de la fiecare vertebră delimiteaza un canal numit canal vertebral, în care se conține măduva spinării.

Osteoporoza prezinta o boala care duce la rarefierea tesutului osos. In unele cazuri tesutul osos al  vertebrelor este intr-atit de rarefiat, ca chiar si actiunea unei forte de intensitate medie ar putea provoca o fractura prin compresie. Partea anterioara a vertebrei se farima si reda corpului vertebral un aspect clinoid, acesta repercutindu-se asupra pozitiei coloanei vertebrale creind o angulatie deschisa spre anterior si redind un aspect girbovit, numit kifoza sau cifoza, plus la aceasta are loc si oboseala musculara ale muschilor vertebrali de la acest nivel, insotita de senzatia de durere.

Corpul vertebral este strucutra anatomica principala supusa tratamentului in cadrul procedurii de vertebroplastie.

Argumentarea interventiei chirurgicale

Ce scopuri urmareste sa obtina chirurgul in urma vertebroplastiei?

In trecut chirurgii foloseau chirurgia deschisa pentru a trata fracturile prin compresie cauzate de osteoporoza. Aceasta prevedea un abord cat mai larg pentru a reda chirurgului un cimp operator cit mai larg. Rezultatele de obicei erau destul de modeste, deoarece este dificil de a opera o tesut osos care este rarefiat si moale cum este in cazul osteoporozei. Plus la aceasta multe persoane in etate cu fracturi n-ar putea sa suporte o operatie de asa volum.

Vertebroplastia permite chirurgilor sa trataeze vertebra fracturata fara a se ciocni de problemele operatorii legate de abordul chirurgical larg. Vertebroplastia este o procedura minimal invaziva. Pentru a o realiza sunt necesare incizii mici a pielii si utilizarea instrumentelor de dimensiuni mici. Aceasta reduce riscul de hemoragie, infectie, afectarea muschilor si a altor tesuturi din vecinatate.

Chirurgii restabilesc corpul vertebral prin injectarea in interiorul acestuia a unui ciment special. Cimentul intareste si consolideaza vertebra si prin aceasta se obtine diminuarea senzatiei dureroase si ajuta pacientului sa revina la un regim normal a activitatii cotidiene.

Oricum aceasta procedura nu restabileste inaltimea corpului vertebral de pina la operatie si nici nu previne kifoza.

Pregătirea pentru intervenție

Cum să mă pregătesc pentru intervenție?

Decizia de a recurge la interventie este necesar de a fi luată in comun de către dumneavoastra si chirurg. Trebuie să cuprindeți si să ințelegeți cît mai multă informație despre această procedură. Odata ce ați luat decizia de a merge la intervenție chirurgicală medicul curant vă va indica un examen clinic complet și un set de analize, care îl vor asigura pe medic că sunteți într-o condiție satisfacătoare pentru a merge la operație.

Veți fi atenționat că nu trebuie să mîncați sau să beți nimic începînd cu seara zilei din ajunul intervenției. Această operație poate fi efectuată și în mod ambulator, astfel puteți fi externat chiar în ziua operației.

Procedeul chirurgical

Ce se intîmplă în timpul intervenției chirurgicale?

Pacientul este culcat pe masa de operatie in pozitie prona (pe abdomen). Chirurgul prelucreaza piela cimpului operator cu antiseptice. Dupa care pielea si muschii din jurul ariei afectate sunt infiltrate cu anestetice locale. De asemenea se poate recurge si la anestezia generala.

De fiecare parte a coloanei vertebrale se efectueaza cite o incizie de dimensiuni mici prin care se introduce cite un ac. Chirurgul aluneca cu acele prin partea posterioara a coloanei vertebrale in corpul vertebral fracturat.

In timpul vertebroplastiei, chirurgul foloseste fluoroscopul pentru a orienta corect acul in corpul vertebrei lezate.  Fluoroscpul este un aparat televizat Roentgen, care permite chirurgului sa vada coloana vertebrala si acele in timpul manipulatiilor. Odata ce chirurgul este sigur ca acul a atins destinatia dorita se trece la etapa de injectare prin intermediului acului plasat a cimentului osos [polimetyl-meta-acrylate (PMMA)]. Cimentul se solidifica in decurs de 15 min. Dupa care in locurile unde au fost plasate acele se aplica pe piele cite un bandaj steril imbibat cu antiseptice.

Complicații

Ce poate să meargă greşit?

In urma procedurii de vertebroplastie complicatiile grave se intilnesc in 5% din cazuri. Ca si in cazul altor tehnici chirurgicale complicatiile totusi pot sa apara. Cele mai des intilnite sunt:

  • probleme legate de anestezie
  • infecţia
  • scurgerea cimentului
  • persistența durerii

Probleme legate de anestezie

Atunci cînd preparatul anestezic folosit interacționează cu alte medicamente pe care le-ar putea folosi pacientul. În cazuri particulare pot avea loc reacții de hipersensibilatate la preparatul anestezic. Plus la aceasta anestezia poate afecta procesul de respirație, deoarece în timpul cît pacientul se află sub efectul anesteziei nu are loc expansiunea plămâinilor. Fiți siguri că ați discutat toate riscurile legate de anestezie cu anesteziologul dv-stră.

Infecţia

Infectia survine foarte rar, însa prezintă o complicație deosebit de severă în chirurgia spinală. Adesea infectarea se poate manifesta in perioada postoperatorie imediată, pînă la externare. Infectarea pielii de obicei este combătută cu anitbiotice. Infectarea țesuturilor moi pină la vertebră de regulă este mai greu de tratat, aceasta putînd necesita o reintervenție cu revizia intraopratorie a regiunii infectate.

Scurgerea (extravazarea) cimentului din locul necesar

Cimentul folosit in vertebroplastie este in stare semilichida si este impins sub presiune in corpul vertebrei fracturate. O cantitate mica de ciment de obicei iese in afara vertebrei, dar aceasta nu pare sa cauzeze careva probleme. Doar in cazuri rare scurgerea de ciment poate comprima maduva spinarii sau nervii spinali din vecinatate. In aceste cazuri este necesar de efectuat interventie chirurgicala deschisă pentru a inlatura compresia.

Persistența durerii

Majoritatea pacienților menționnează dispariția completă a senzației de durere în urma vertebroplastiei. Dar ca și în orice intervenție chirurgicală este prezentă o senzație de durere în perioada imediată postoperatorie. Daca senzația de durere mai persistă, discutați cu chirurgul dv-stră despre tratamentul care trebuie sa-l urmați pentru a reduce durerea.

Perioada postoperatorie

Ce se intimpla dupa interventie?

Pacientii sunt urmariti in salonul de recuperare pentru o perioada de timp de 2-3 ore, inainte de a pleca acasa. Pacientii sunt instructati sa efectueza miscari in coloana vertebrala, insa cu mare grija si atentie. Unii pacienti care mai prezinta senzatii de durere sau alte probleme s-ar putea sa ramina in spital pina la ziua urmatoare.

Doar in cazuri rare pacientilor li se cere sa poarte un aparat ortopedic special, deoarece cimentul osos intareste si consolideaza corpul vertebrei fracturate imediat.

Perioada de reabilitare

Ce rezultate pot sa astept dupa reabilitare?

Pacientii mentioneaza o ameliorare a starii incepind deja cu prima sapatamana dupa interventie. Durerea diminueaza de asemenea rapid si pacientii primesc mai putina medicatie analgetica in decurs de doua saptamaini. Majoritatea fracturilor vertebrale prin compresie cauzate de osteoporoza se vindeca in decursul a 3 luni.

In cazul cind ca cauza a fracturii a servit osteoporoza, chirurgul va va recomanda diverse metode pentru a preveni probemele pe viitor. Pacientilor li se pot prescrie medicamente si suplimente (Ca si Vit. D) pentru a spori procesul de vindecare a vertebrei. De asemenea pot fi discutate schimbarile in stilul de viata cum ar fi abandonarea fumatului si inceperea practicarii exercitiilor.

Dupa 6-8 saptamaini, medicul va poate recomanda un curs de fizioterapie pentru a recupera tonusul muscular si a diminua senzatia de durere care poate persista si dupa operatie.

Tratamentul fizioterapic in primul rind are sarcina de a controla durerea, inflamatia si spasmul muscular. Procedurile cu gheata, stimulare electrica si masajul sunt tehnicile cel mai des folosite in acest caz.

Tratamentul de asemenea mai are scopul de a imbunatati tinuta, folosind o combinatie dintre flexibilitate si forta musculara. Uneori pacientii au nevoie de un suport adaugator cum ar fi un aparat ortopedic sau un corset.

Pe linga aceasta medicul va recomandă exerciții de control și de tonificare a mușchilor coloanei vertebrale. Tot el vă instructează cum să vă mișcați și cum să efectuați diverse activități. Acest tip de terapie se numește biomecanica corpului, și este folosită pentru a achiziționa noi deprinderi în procesul de mișcare. Acest curs vă va permite să vă mențineți spatele intr-o poziție corectă in timpul cît vă desfășurați activitățile zilnice. Include niște deprinderi simple cum ar fi: mersul, așezatul și sculatul; culcatul și sculatul din pat, îmbrăcatul si dezbrăcatul, și altele mai complicate spre exemplu: cum să ridici și cum să duci diferite obiecte.

Odată ce tratamentul dv-stră ia sfârșit, medicul vă va ajuta să reveniți la activitățile cotidiene. Puteți beneficia de un instrunctaj pentru a ști cu certitudine care activități vă sunt permise și care nu. Cu toate ca veți înceta vizitele repetate la medicul de familie, totuși veți fi nevoit să continuați exercițiile la domiciliu.

↑ Sus