ProSpine.md

Kyfoplastia

Introducere

Pacientii ce sufera de osteoporoza sunt predispusi catre fracturi ale ale coloanei vertebrale sau a corpului vertebral. De obicei in cazul osteoporozei se fractureaza partea anterioara a corpului vertebral, redind vertebrei o diminuare a inaltimei. Anual in S.U.A. au loc aproximatix 700000 de cazuri de fracturi prin compresie in urma osteoporozei. Vertebrele afectate de osteoporoza nu mai sunt in stare sa faca fata stresurilor sau presiunii. Ca urmare asa fenomene obisnuite cum ar fi tusea, intoarcerea sau ridicarea de greutati pot cauza fracturarea vertebrei.

Aceste fracturi determina dereglari de tinuta, durere si dificulati in indeplinirea activitatilor obisnuite. Fractura cauzeaza o incurbare (girbovire) a coloanei vertebrale, numita kifoza. Pacientii cu o asemenea stare prezinta durere invalidizanta, dereglari de somn, dereglari din partea aparatului digestiv si respirator si dificultati in indeplinirea activitatilor zilnice.

Kifoplastia restabileste dimensiunile si consolideaza vertebra fracturata. Acesta respectiv corecteaza pozitia coloanei vertebrale si diminueaza durerea. Aproape 95% din pacienti obtin o ameliorare a durerii in rezultatul acestei proceduri.

Acest ghid va va ajuta sa intelegeti:

  • de ce este necesara efectuarea acestei interventii
  • ce scopuri urmareste sa obtina chirurgul in urma kifoplastiei
  • ce rezultate puteti obtine dupa interventie

Anatomie

Care portiuni ale coloanei vertebrale sunt implicate?

La om coloana vertebrală constă din 24 de vertebre. Vertebrele se suprapun una peste alta formând coloana vertebrală. Coloana vertebrală reda trunchiului forma sa și reprezintă principalul suport pe verticală. Fiecare vertebră este constituită dintr-o masa osoasă de formă cilindrică, numită corpul vertebral, de care este atașat din posterior un arc osos, numit arc vertebral, care la rîndul sau este format din două lamine. Cind vertebrele sunt suprapuse una peste alta arcul vertebral de la fiecare vertebră delimiteaza un canal numit canal vertebral, în care se conține măduva spinării. Fractura prin compresie determina o incurbare a vertebrei spre posterior, numita kifoza. Corpul vertebral reprezinta structura principala ce este supusa tratamentului in cadrul procedurii de kifoplastie.

Argumentarea interventiei chirurgicale

Ce scopuri urmareste sa obtina chirurgul in kifoplastiei?

In trecut chirurgii foloseau chirurgia deschisa pentru a trata fracturile prin compresie cauzate de osteoporoza. Aceasta prevedea un abord cat mai larg pentru a reda chirurgului un cimp operator cit mai larg. Rezultatele de obicei erau destul de modeste, deoarece este dificil de a opera o tesut osos care este rarefiat si moale cum este in cazul osteoporozei. Plus la aceasta multe persoane in etate cu fracturi n-ar putea sa suporte o operatie de asa volum.

Kifoplastia permite chirurgilor sa trataeze vertebra fracturata fara a se ciocni de problemele operatorii legate de abordul chirurgical larg. Kifoplastia este o procedura minimal invaziva. Pentru a o realiza sunt necesare incizii mici a pielii si utilizarea instrumentelor de dimensiuni mici. Aceasta reduce riscul de hemoragie, infectie, afectarea muschilor si a altor tesuturi din vecinatate.

Scopul kifoplastiei este de a restabili maximal posibil inaltimea corpului vertebral.

Chirurgii restabilesc corpul vertebral prin injectarea in interiorul acestuia a unui ciment special. Aceasta se realizeaza prin introducerea in corpul vertebral a unui tub prevazut cu balon, care apoi se expansioneaza, astfel se restabileste inaltimea corpului vertebral si se corecteaza deformitatea kifotica. Dupa care chirurgul injecteaza cimentul osos in cavitatea formata de balon. Cimentul intareste si consolideaza vertebra si prin aceasta diminueaza durerea si deformitatea kifotica.

Pregătirea pentru intervenție

Cum să mă pregătesc pentru intervenție?

Decizia de a recurge la interventie este necesar de a fi luată in comun de către dumneavoastra si chirurg. Trebuie să cuprindeți si să ințelegeți cît mai multă informație despre această procedură. Odata ce ați luat decizia de a merge la intervenție chirurgicală medicul curant vă va indica un examen clinic complet și un set de analize, care îl vor asigura pe medic că sunteți într-o condiție satisfacătoare pentru a merge la operație.

Veți fi atenționat că nu trebuie să mîncați sau să beți nimic începînd cu seara zilei din ajunul intervenției. Această operație poate fi efectuată și în mod ambulator, astfel puteți fi externat chiar în ziua operației.

Procedeul chirurgical

Ce se intîmplă în timpul intervenției chirurgicale?

Pacientul este culcat pe masa de operatie in pozitie prona (pe abdomen). Chirurgul prelucreaza piela cimpului operator cu antiseptice. Dupa care pielea si muschii din jurul ariei afectate sunt infiltrate cu anestetice locale. De asemenea se poate recurge si la anestezia generala.

De fiecare parte a coloanei vertebrale se efectueaza cite o incizie de dimensiuni mici prin care se introduce cite un ac. Chirurgul aluneca cu acele prin partea posterioara a coloanei vertebrale in corpul vertebral fracturat. Acele au menirea de a-l ghida pe chirurg in timp ce va aplica doua orificii cu drill-ul. In cadrul acestei proceduri este folosit fluoroscopul pentru a confirma ca plasarea acelor si orificiile sapate de drill sunt efectuate corect. Fluoroscpul este un aparat televizat Roentgen, care permite chirurgului sa vada coloana vertebrala, acele si tubul in timpul manipulatiilor. Dupa care chirurgul introduce alunecind un tub cavitar cu un balon neexpansionat in fiecare din gaurile sapate cu drill. Expansionarea balonului restabileste corpul vertebral si corecteaza deformitatea kifotica. La sfirsitul procedurii chirurgul injecteaza cimentul osos in cavitatea formata de balon. Cimentul se solidifica in decurs de 15 min. Dupa care in locurile unde au fost plasate acele se aplica pe piele cite un bandaj steril imbibat cu antiseptice.

Complicații

Ce poate să meargă greşit?

In urma procedurii de kifoplastie complicatiile grave se intilnesc in 5% din cazuri. Ca si in cazul altor tehnici chirurgicale complicatiile totusi pot sa apara. Cele mai des intilnite sunt:

  • probleme legate de anestezie
  • tromboflebita
  • infectie
  • scurgerea cimentului
  • persistența durerii

Probleme legate de anestezie

Atunci cînd preparatul anestezic folosit interacționează cu alte medicamente pe care le-ar putea folosi pacientul. În cazuri particulare pot avea loc reacții de hipersensibilatate la preparatul anestezic. Plus la aceasta anestezia poate afecta procesul de respirație, deoarece în timpul cît pacientul se află sub efectul anesteziei nu are loc expansiunea plămâinilor. Fiți siguri că ați discutat toate riscurile legate de anestezie cu anesteziologul dv-stră.

Tromboflebita (coagularea sângelui)

Tromboflebita, adesea numită tromboza venoasă profundă poate avea loc practic dupa orice intervenție chirurgicală. Aceasta se întîmplă atunci cînd are loc coagularea sângelui în venele de calibru mare ale picioarelor. Aceasta poate cauza tumefierea (mărirea în volum) a picioarelor, iar la atingere par calde și e prezentă senzația de durere. Uneori acești trombi (cheaguri de sânge) se pot rupe si migra în plămâini si ocluzînd fluxul de sânge prin vase duc la deprivarea de sânge a plamâinilor, aceasta stare este numită embolismul pulmonar. Profilaxia tromboflebitei este o practică deja de mult inrădăcinată în activitatea de zi cu zi a chirurgilor. Există multe metode de a preveni apariția trombilor, dar probabil cea mai efectivă este reluarea activității cît de curînd posibil. Alte metode ultilizate sunt: aplicarea ciorapilor elastici si administrarea medicației anticoagulante (preparate care previn formarea trombilor).

Infectie

Infectia survine foarte rar, însa prezintă o complicație deosebit de severă în chirurgia spinală. Adesea infectarea se poate manifesta in perioada postoperatorie imediată, pînă la externare. Infectarea pielii de obicei este combătută cu anitbiotice. Infectarea țesuturilor moi pină la vertebră de regulă este mai greu de tratat, aceasta putînd necesita o reintervenție cu revizia intraopratorie a regiunii infectate.

Scurgerea cimentului

Cimentul folosit in kifoplastie este in stare lichida si este impins sub o presiune joasa in corpul vertebrei fracturate, iata de ce scurgerea cimentului in cazul kifoplastiei este rar intilnita. Daca si iese cantitate mica de ciment in afara vertebrei, de obicei aceasta nu pare sa cauzeze careva probleme. Doar in cazuri rare scurgerea de ciment poate comprima maduva spinarii sau nervii spinali din vecinatate. In aceste cazuri este necesar de efectuat interventie chirurgicala pentru a inlatura compresia.

Persistența durerii

Majoritatea pacienților menționnează dispariția completă a senzației de durere în urma vertebroplastiei. Dar ca și în orice intervenție chirurgicală este prezentă o senzație de durere în perioada imediată postoperatorie. Daca senzația de durere mai persistă, discutați cu chirurgul dv-stră despre tratamentul care trebuie sa-l urmați pentru a reduce durerea.

Perioada postoperatorie

Ce se intimpla dupa interventie?

Pacientii sunt urmariti in salonul de recuperare pentru o perioada de timp de 2-3 ore, inainte de a pleca acasa. Pacientii sunt instructati sa efectueza miscari in coloana vertebrala, insa cu mare grija si atentie. Unii pacienti care mai prezinta senzatii de durere sau alte probleme s-ar putea sa ramina in spital pina la ziua urmatoare.

Doar in cazuri rare pacientilor li se cere sa poarte un aparat ortopedic special, deoarece cimentul osos intareste si consolideaza corpul vertebrei fracturate imediat.

Perioada de reabilitare

Ce rezultate pot sa astept dupa reabilitare?

Pacientii mentioneaza o ameliorare a starii incepind deja cu prima sapatamana dupa interventie. Durerea diminueaza de asemenea rapid si pacientii primesc mai putina medicatie analgetica in decurs de doua saptamaini. Cu toate ca efectele se observa atit de curind majoritatea ortopezilor considera ca este necesar de aproximativ 3 luni pentru a permite corpului vertebral sa se vindice.  In cazul cind ca cauza a fracturii a servit osteoporoza, chirurgul va va recomanda diverse metode pentru a preveni probemele pe viitor. Pacientilor li se pot prescrie medicamente si suplimente (Ca si Vit. D) pentru a spori procesul de vindecare a vertebrei. De asemenea pot fi discutate schimbarile in stilul de viata cum ar fi renuntarea fumatului si inceperea practicarii exercitiilor.

Dupa 6-8 saptamaini medicul va poate recomanda un curs de fizioterapie, care de obicei dureaza 4-6 saptamaini pentru a recupera tonusul muscular si a diminua senzatia de durere ce poate persista si dupa operatie. Tratamentul fizioterapic in primul rind are sarcina de a controla durerea, inflamatia si spasmul muscular. Procedurile cu gheata, stimulare electrica si masajul sunt tehnicile cel mai ades folosite in acest caz. Tratamentul de asemenea mai are scopul de a imbunatati tinuta, folosind o combinatie dintre flexibilitate si forta musculara. Uneori pacientii au nevoie de un suport adaugator cum ar fi un aparat ortopedic sau un corset.

Pe linga aceasta medicul va recomandă exerciții de control și de tonificare a mușchilor coloanei vertebrale. Tot el vă instructează cum să vă mișcați și cum să efectuați diverse activități. Acest tip de terapie se numește biomecanica corpului, și este folosită pentru a achiziționa noi deprinderi în procesul de mișcare. Acest curs vă va permite să vă mențineți spatele intr-o poziție corectă in timpul cît vă desfășurați activitățile zilnice. Include niște deprinderi simple cum ar fi: mersul, așezatul și sculatul; culcatul și sculatul din pat, îmbrăcatul si dezbrăcatul, și altele mai complicate spre exemplu: cum să ridici și cum să duci diferite obiecte.

Odată ce tratamentul dv-stră ia sfârșit, medicul vă va ajuta să reveniți la activitățile cotidiene. Puteți beneficia de un instrunctaj pentru a ști cu certitudine care activități vă sunt permise și care nu. Cu toate ca veți înceta vizitele repetate la medicul de familie, totuși veți fi nevoit să continuați exercițiile la domiciliu.

↑ Sus