ProSpine.md

Injecţiile intraarticulare fasetare

Introducere

Injectiile intraarticulare la nivelul articulatiilor zigapofizare sunt frecvent folosite pentru a stabili originea durerilor de spate.

Acesta procedura are in pimul rind un rol diagnostic, astfel ajutind doctorului dv-stra sa determine cauza durerilor de spate, insa nu garanteaza concomitent si amelioarea durerilor pentru o durata mai lunga de timp.

Aceste injectii inlatura temporar durerile prin faptul ca anesteticul patrunde in articulatie si astfel amorteste suprafata articulara, ligamentele si capsula articulara.

Daca dupa injectia articulara dispare senzatia de durere, atunci acesta pledeaza pentru originea articulara a ei.

Odata ce doctorul a stabilit care articulatie cauzeaza senzatia de durere puteti purcede la optiunele de tratament.

Acest ghid va va ajuta sa intelegeti:

  • unde se efectueaza injectia
  • ce scopuri urmareste sa obtina doctoral dv-stra
  • ce se cere de la dv-stra ca sa fiti pregatit
  • la ce rezultate va puteti astepta in urma acestei proceduri
  • ce poate sa mearga rau

Anatomie

Care parti ale corpului sunt implicate?

Intre vertebrele fiecarui segment vertebral se dispun cite doua articulatii zigapofizare. Articulatiile zigapofizare sunt dispuse din posterior fata de corpurile vertebrale ale regiunii lombare si toracice ale coloanei vertebrale. In regiunea cervicala (gitului) ele se dispun in partile laterale ale vertebrei.

Articulatiile zigapofizare sunt constituite din excrescente mici care sunt aranjate intr-un rind in regiunea posterioara a coloanei vertebrale.

Locul unde se intilnesc aceste excrescente formeaza articulatia zigapofizara, care uneste doua vertebre intre ele.

Dispunerea articulatiilor zigapofizare permite efectuarea miscarilr libere de flexie si extensie a spatelui.

Suprafata articulara este tapetata de cartilaj articular. Acesta este un tesut care permite oaselor sa se miste unul fata de altul usor si fara frictionare intre ele. Fiecare articulatie este inconjurata de capsula articulara, care este constituita din ligamente si tesut conjunctiv ce asigura mentinerea articulatiei. Capsula articulara produce un lichid cu rol de lubrefiere a suprafetelor articulare.

In timpul injectiilor intraarticulare zigapofizare, virful acului este plasat in interiorul articulatiei si se introduce medicamentul cu scop de a obtine un efect anestetic si a reduce inflamatia.

Argumentarea intervenției

Ce scopuri urmărește să obțină chirurgul?

Medicul va recomanda aceasta procedura cu scopul de a determina originea durerilor de spate. Deci aceste injectii prezinta in primul rind niste investigatii diagnostice. Ele pot ameliora durerile doar temporar, uneori chiar pentru cateva ore. Odata ce doctorul este sigur de originea durerii se pot recomanda si alte proceduri cu efect de diminuare a durerii pentru o perioada mai lunga de timp.

Medicatiile folosite in timpul injectiilor intraarticulare includ anestetice si corticosetroizi.

Medicatia anestetica (cum ar fi novacaina, lidocaina sau bupivacaina) sunt aceleasi substante folosite pentru amortire, atunci cind aveti de a face cu o extractie dentara sau aveti o plaga lacerata (rana rupta) ce necesita a fi suturata. Aceste medicamente produc un efect de amortire pe o perioada de la o ora pina la sase ore, in dependenta de ce anestetic este folosit.

Corticosteroizii sunt medicamemte cu efect antiinflamatoar puternic. Cind acorticosteroizii se injecteaza intr-o articulatie inflamata si care provoaca durere, acestea pot pot reduce inflamatia si edemul local. Iar micsorarea inflamatiei aduce dupa sine diminuarea durerii. Odata ce este injectat corticosteroidul, puteti obtine o amelioare a durerii pentru mai multe saptamaini. Acesta ar fi un prilej favorabil sa incepeti programul fizioterapeutic pentru intarirea musculaturii sa incepeti a va misca si din nou intr-un mod cat mai normal. Pe masura ce concentratia corticosteroidului se reduce, durerea poate sa nu mai revina.

Pregătirea pentru intervenție

Cum să mă pregătesc pentru intervenție?

Doctorul va poate spune sa nu mincati si sa nu beti (orice fel de lichide, inclusiv ceai si cafea) nimic pentru o perioada de timp inaintea efectuarii acestei proceduri. Puteti primi instructiuni speciale despre cum sa administrati medicamentele cu o cantitate redusa de apa. Discutati cu medicul daca nu sunteti siguri de faptul cum trebuie sa procedati.

Trebuie sa-i comunicati medicului daca primiti medicamente care au un efect antiagregant asupra sangelui (implicate in coagularea sangvina). Printre preparatele cu asemenea efect se enumera: anticoagulante (neodicumarina, warfarina), antiinflamatoare (aspirina, ibuprofenul). Este necesar de a intrupe administrarea acestor preparate cu 7 zile inainte de procedura. Fiti sigur ca medicul dv-stra sa afle daca primiti medicamente din grupele mentionate mai sus.

Procedeul chirurgical

Ce se intîmplă în timpul intervenției chirurgicale?

Cind sunteti pregatit pentru procedura veti fi condus in sala de operatie. Asistenta medicala va va monta un cateter i/v(intravenos), acesta la rindul sau permite de a administra careva medicamente in caz de necesitate. Cateterul i/v este menit pentru siguranta pacientului, fiindca el permita un raspuns rapid in caz daca apare vreo probelma, cum ar fi o reactie alergica la oricare din medicamentele injectate. Daca va este frica sau aveti dureri mari prin cateterul i/v vi se pot administra preparate sedative in timpul efectuarii procedurii.

Injectiile intraarticulare zigapofizare sunt efectuate sub control fluoroscopic. Fluoroscopul este un aparat de radiografie (Rx), care permite doctorului sa vada imaginea Rx in timp real pe parcursul injectarii. Doctorul vede cum se propaga si cum este plasat acul seringii, ceea ce confera o siguranta si acuratete. Odata ce acul se afla in locul necesar se injecteaza o cantitate mica de colorant radioopac. Acest lichid se vede bine la ecranul fluoroscopului si doctorul poate urmari unde el pleaca. Dupa care anesteticul si corticosteroidul se vor propaga in mod similar. Astfel doctorul stie cu certitudine ca medicamentul este inrodus in locul unde ar putea sa isi realizeze efectul cat mai bine. Cind pozitia corecta este obtinuta se injecteaza anesteticul si corticosteroindul si apoi se inlatura acul.

Pe urma veti fi condusi din sala de operatie in sala de reanimare, acolo veti sat pina asistenta medicala nu va fi sigura ca sunteti intr-o stare stabila si nu aveti careva reactii alergice la medicamente.

Doctorul dv-stra o sa se intereseze de faptul cit de mult a diminuat durerea in timp ce anesteticul isi face efectul. Puteti primi un zilnic de notare a durerii pentru a inscrie ce simtiti in umratoarele citeva ore. Aceasta este important in luarea deciziilor asa ca continuati sa inregistrati senzatiile de durere.

Anesteticul poate cauza amortire si slabiciune temporara. Vi se va permite sa plecati odata ce aceste simptome dispar.

Complicații

Ce poate să meargă greşit?

In timpul sau dupa procedura de injectie intraarticulara zigapofizara pot avea loc careva complicatii. Aici nu sunt mentionate toate complicatiile posibile, dar se evidentiaza unele din cele mai frecvente. De obicei injectiile intraarticulare se realizeaza in siguranta si este putin probabil sa apara careva complicatii, insa totusi nici o procedura nu ofera siguranta de suta la suta. Compicatiile nu prea sunt caracteristice si daca apar trebuie sa stiti asupra la ce sa atrageti atentia.

Reactia alergica

Ca si marea majoritate a medicamentelor administrate i/m sau i/v, exista riscul unei reactii alergice. Substanele care sunt cel mai des injectate sunt: lidocaina, bupivacaina, preparate radioopace si corticosteroizi. Reactiile alergice pot sa se manifeste minor prin eruptii si urticarie sau pot chiar periclita viata prin deprimare respiratorie. Majoritatea reactiilor alergice au loc in sala de operatie asa ca primul ajutor medical este mereu la indemina. Reactiile alergice in mod obisnuit se trateaza si nu produc daune sau careva consecinte grave. Trebuie sa avertizati doctorul daca cunoasteti ca aveti alergie la careva din substantele susmentionate.

Infectie

Sunt posibile unele infectii in urma injectiilor intraarticulare zigapofizare. Dupa cum acul seringii este introdus prin piele exista o posibilitate de aparitie a infectiei. Inaintea de efectuarea injectiei se prelucreaza minutios pielea cu antiseptice si se asigura respectarea regulilor asepsiei in sala de operatie. Infectia poate avea sediu subcutan, intramuscular sau intraarticular. Trebuie sa urmariti daca nu apare hiperemie (roseata) locala, edematiere, durere si febra. Aproape orice infectie necesita un tratament antibiotic. Daca se formeaza un abces, atunci poate fi necesar de a recurge la interventie chirurgicala pentru a drena puroiul.

Lezarea nervului

De multe ori injectiile de combatere a durerilor se efextueaza aproape de ramurile nervoase. Injectia intraarticulara zigapofizara prezinta una din cele mai sigure injectii efectuate in regiunea coloanei vertebrale, deoarece acul nu se introduce in apropierea nervilor spinali, insa acul poate leza accidental nervul. Aceasta din urma poate determina cresterea senzatiei dureroase, aparitia senzatiei de amortire si slabiciune. Nervul care a fost punctat cu acul se va restabili si nu necesita proceduri chirurgicale aditionale.

Sporirea durerii

Nu toate injectiile actioneaza asa cum este de asteptat. Uneori injectiile pot cauza exacerbarea durerilor. Aceasta se poate datora spasmului muscular din regiunea locului de injectie. De obicei sporirea senzatiei dureroase este temporara si se mentine pe parcursul a citeva ore sau zile, insa pe masura ce medicametele injectate isi fac efectul durerea scade. Durea ce apare dupa citva zile de la injectare poate fi un semn al infectiei si in acest caz trebuie sa-i comunicati medicului dv-stra despre acest lucru.

Perioada de reabilitare

Ce se intimpla dupa procedura?

Daca totul decurge satisfacator, atunci veti putea sa plecati acasa foarte curind, probabil in 1 ora. Ca si dupa alte tipuri de injectii de combatere a durerii posibil ca in urma acestei proceduri sa nu vi se impuna careva restrictii in activitate sau de dieta

Medicul va stabili cu dv-stra data urmatoarei vizite, sau consult telefonic in una sau doua spatamaini dupa procedura pentru a vedea cum va simtiti si ce efect a avut injectia asupra simptomelor dv-stra.

↑ Sus