ProSpine.md

Fracturile vertebrale compresive

Introducere

Fracturile prin compresie sunt cele mai frecvente fracturi care afecteaza coloana vertbrala. Fractura prin compresie a corpului vertebral determina micsorarea inaltimii vertebrei.

Fracturile prin compresie in marea majoritate apare ca urmare a osteoporozei. Anual in S.U.A. au loc aproximatix 700000 de cazuri de fracturi prin compresie in urma osteoporozei. Vertebrele afectate de osteoporoza nu mai sunt in stare sa faca fata stresurilor sau presiunii. Ca urmare asa fenomene obisnuite cum ar fi tusea, intoarcerea sau ridicarea de greutati pot cauza fracturarea vertebrei.

Fractura prin compresie poate avea loc si printr-o cadere puternica pe fese sau cu lovirea capului, De asemenea in caz de afectiune neoplazica maligna, care metastazeaza in corpul vertebral apare o predispunere spre fracturarea vertebrelor.

Acest ghid va va ajuta sa intelegeti:

  • cum au loc fracturile prin compresie
  • cum se efectueaza diagnosticul
  • care sunt optiunile de tratament

Anatomie

Care parti ale colanei vertebrale sunt implicate?

La om coloana vertebrală constă din 24 de vertebre. Vertebrele se suprapun una peste alta formând coloana vertebrală. Coloana vertebrală reda trunchiului forma sa și reprezintă principalul suport pe verticală. Fiecare vertebră este constituită dintr-o masa osoasă de formă cilindrică, numită corpul vertebral, de care este atașat din posterior un arc osos, numit arc vertebral, care la rîndul sau este format din două lamine. Cind vertebrele sunt suprapuse una peste alta arcul vertebral de la fiecare vertebră delimiteaza un canal numit canal vertebral, în care se conține măduva spinării. Exact cum craniul protejeaza creierul, tot astfel coloana vertebrală joacă rol de protecție a măduvei spinării.

Fracturile prin compresie severe cauzate de impact violent, cum se intimpla in caz de accident rutier poat determina fragmentele osoase ale vertebrei sa comprime maduva spinarii in canalul vertebral.

Aceasta poate leza maduva spinarii si poate duce la paralizie partiala sau completa sub nivelul afectat. In cazul fracturilor prin compresie de geneza osteoporotica afectarea maduvii spinarii are loc mai rar.

Cauzele

De ce apare aceasta stare?

Tesutul osos sanatos este capabil sa reziste fortelor si presiunii din cadrul activitatilor cotidiene. Fracturile prin compresie se produc atunci cind forta exercitata este mai mare sau oasele coloanei vertebrale nu sunt suficient de rezistente in caz de solicitare. Fracturile cauzate de impactul violent asupra coloanei vertebrale au tendinta de a fractura corpul vertebral din posterior, pe cind cele cauzate de osteoporoza de obicei se produc din anterior.

Osteoporoza prezinta o boala care duce la rarefierea tesutului osos. In unele cazuri tesutul osos al  vertebrelor este intr-atit de rarefiat, ca chiar si actiunea unei forte de intensitate medie ar putea provoca o fractura prin compresie. Asa activitate simpla cum ar fi aplecarea si intinderea miini pentru a apuca o pereche de ciorapi poate rezulta in fractura prin compresie. Partea anterioara a vertebrei se farima si reda corpului vertebral un aspect clinoid, acesta repercutindu-se asupra pozitiei coloanei vertebrale creind o angulatie deschisa spre anterior si redind un aspect girbovit, numit kifoza sau cifoza.

Bolile care afecteaza glandele paratiroide la fel pot determina afectarea tesutului osos. Patru glande parotiroide in forma de boabe de mazare sunt dispuse in spatele glandei tiroide. Ele produc o substanta numita hormonul paratiroid (PTH), care joaca rol de reglare a nivelul Ca in sange. Activitatea exagerata a glandei paratiroide se manifesta prin eliberarea sporita de PTH, care la ridul sau spala Ca din oase, chiar daca in sange concentratia Ca este la un nivel mai ridicat. Aceasta patologie este numita hiperparatiroidism si apare in caz de tumoare (adenom) cu sediu in glandele paratiroide. Cancerul ce afecteaza rinichii, pielea sau glandele paratiroide deasemenea poate duce la dereglarea functiei glandei paratiroide. Daca problema nu este precautata, oasele continua sa se priveze de Ca si in cele din urma se transforma intr-un tesut osos slab, predispus  spre fracturare.

Cancerul cu localizare primara alta decit corpul vertebral are tendinta de a se raspinidi sau a metastaza in coloana vertebrala. In acest caz cancerul duce la rarefierea tesutului osos care de asemenea creeaza conditii spre fracutrare prin compresie. Medicii pot suspecta un cancer nediagnosticat daca pacientul prezinta o fractura prin compresie fara vreo cauza evidenta a  acesteia.

Fracturile coloanei vertebrale pot produce fracturi prin compresie de gravitate medie sau grava. Fracturile prin compresie in cazul traumatismelor de obicei implica forte care au impact asupra coloanei cind are loc o flexie sau extensie exagerata a coloanei. Acesta are loc mai ales atunci cind o persoana cade pe fese sau se loveste cu capul de geamul automobilului in urma uni accident rutier. In acets caz fracturile au loc preponderent in partea posterioara a corpului vertebral

Simptomele

Cum se manifesta boala?

La debut fracturile prin compresie cauzate de subtierea si rarefierea tesutului osos provoaca senzatie dureroasa redusa sau lipseste cu totul. Uneori durerea este localizata nemijlocit in aria unde a avut loc fracutra. Verbtebra ingustata in dimensiuni reda coloanei vertebrale un aspect girbovit, plus la aceasta are loc si oboseala musculara ale muschilor vertebrali de la acest nivel,  insotita de senzatia de durere. Durerea persista citeva saptamaini dupa care poate sa dispara,  dar uneori ea il face pe pacient sa se adreseze la medic.

Fracturile prin compresie pot fi cauza durerilor mari in coloana vertebrale, care iradiaza picioare. Daca coprul vertebral este afectat sever de fractura, atunci fragmentele osoase pot patrunde in canalul vertebral, producind o compresie asupra maduvei spinarii, ceea ce duce la paralizie musculara si dereglarea sensibilitatii in zonele care erau inervate din contul tesutlui nervos ce a fost lezat. Asa tip de fracturi pot cauza si instabilitate vertebrala.

Diagnosticul

Cum se efectueaza diagnosticul?

Diagnoza începe cu culegerea anamnezei și examenul obiectiv. Medicul vă va întreba simptomele și cum acestea vă afectează activitatea zilnică. Medicul va dori sa afle ce pozitii și ce activități pot agrava sau ușura senzațiile de durere.

După care medicul vă examinează ținuta (postura) și totalitatea mișcărilor în coloana vertebrală și observă care mișcări produc senzația de durere sau alte simptome. Vor fi examenate de asemenea sensibilitatea, forța musculară și reflexele. Medicul poate examina regiunea respectiva sediului durerii, deoarece destul de frecvent fracturile de corp vertebral provoaca durere si hipersensibilitate locala.

Medicul poate indica un examen Roentgenologic pentru a vizualiza fractura de corp vertebral. Dacă este nevoie de aflat ceva mai detaliat medicul va poate indica examenul de Tomografie Computerizată (TC), care prezintă în esentă la fel un examen Roentgenologic, insă mai detaliat si cu posibiltatea de a vizualiza pe secțiuni țesuturile corpului. Este foarte sugestiv in sensul ca ofera informatie despre faptul daca fractura a cauzat instabilitate vertebrala.

Daca se suspecteaza si o lezare medulara (a maduvei spinarii) medicul poate combina examenul TC cu mielografie. Pentru aceasta se injecteaza un preparat radiofarmaceutic (substanta de contrast) in spatiiul din jurul maduvii spinarii(spatiul subarahnoidian). Cu ajutorul substantei de contrast se poate de spus mai multe depsre starea maduvei spinarii si a nervilor spinali.

De asemenea medicul vă poate indica un examen de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN), care facilitează diagnosticul și oferă informatie despre maduva spinarii, nervii spinali si starea discurilor intervertebrale.

Defectele osoase de mici dimensiuni și fracturile recente nu întotdeauna vor fi vizibile la examenul Roentgenologic. Iată de ce medicul vă poate indica un examen de scanare osoasă, care de altfel reprezintă același examen Roentgen, însă cu injectarea în sange de a substanței de contrast și cu ajutorul acestui test fracturile datorate osteoporozei devin vizibile.

Tratamentul

Care sunt optiunile de tratament?

Tratamentul nechirurgical

Majoritatea pacientilor cu fractura prin compresie sunt tratati conservativ. De cele mai dese ori fracturile se vindeva in decurs de 8 saptamaini cu utilizarea de remedii medicamentoase analgetice, antiinflamatoare, repaus la pat si corset dorsal.

Analgeticele se prescriu la majoritatea pacientilor. Desi madicamentele sunt prescrise pentru a amelioara durerea, ele nu sunt concepute cu scopul de a vindeca locul fracturii. Datorita medicatiei analgetice, pacientii executa cu mult mai usor activitatile cotidiene.

Pacientului i se mai prescrie repaus la pat, pentru a oferi fracturii sansa de a se vindeca. In unele cazuri medicul poate cere pacientului sa stea in pat pina la 1 saptamana.

Multi pacienti sunt aprovizionati cu un aparat ortopedic numit „Ortosis”, care este facut in corespundere cu parametrii pacientului. Acesta are rol de a limita miscarile in coloana vertebrala, pentru a permite coloanei sa se vindece.

Tratamentul chirurgical

La tratamentul chirurgical in caz de fractura prin compresie se apeleaza destul de rar. Tratamentul chirurgical este utilizat mai frecvent in traumatismele vertebro-medulare severe cind segmentul vertebral a fost deteriorat sau daca fragmetele osoase de la nivelul fracturii au produs leziunea maduvei spinarii si a nervilor spinali.

Chirurgii mai recent au inceput sa utilizeze doua metode noi de tratament chirurgical a fracturii prin osteoporoza. Ambele sunt considerate a fi minimal invazive. Minimal invaziv insemnand de fapt ca incizia efectuata este foarte mica si provoaca mai putine efecte asupra tesuturilor invecinate(tesutul muscular, osos). Aceste doua metode noi sunt:

  • vertebroplastie
  • kifoplastie

Vertebroplastie

Cel mai frecvent procedura in cauza este folosita cu scop de diminuare a durerii. Ea de asemenea solidifica tesutul osos fracturat, permitand pacientului o reabilitare mai rapida.

In timpul vertebroplastiei, chirurgul foloseste fluoroscopul pentru a orienta corect acul in corpul vertebrei lezate.

Fluoroscpul este un aparat televizat Roentgen, care permite chirurgului sa vada coloana vertebrala si acele in timpul manipulatiilor. Odata ce chirurgul este sigur ca acul a atins destinatia dorita se trece la etapa de injectare prin intermediului acului plasat a cimentului osos [polimetyl-meta-acrylate (PMMA)]. Cimentul se solidifica in decurs de 15 min. Aceasta avind rolul de restabili dimensiunile verticale a vertebrei si de a nu permite reducerea acestora pe viitor. Mai mult de 80% din pacienti obtin o ameliorare imediata a snzatiei de durere in urma acestei proceduri.

Kifoplastie

Kiphoplastia reprezinta o alta metoda de tratament a fracturilor prin compresie. Ca si vertebroplastia, acesta procedura stopeaza durerea si solidifica tesutul osos fracturat si ofera avantaj prin faptul ca reduce pierderea dimensiunilor verticale ale vertebrei, prevenind in asemenea mod aparitia kifozei.

Din partile laterale ale corpului vertebral fracturat se introduc doua ace, care au menirea de a-l ghida pe chirurg in timp ce va aplica doua orificii cu drill-ul. In cadrul acestei proceduri de asemenea este folosit fluoroscopul (mentionat anterior) pentru a confirma ca plasarea acelor si orificiile sapate de drill sunt efectuate corect.

Dupa care chirurgul introduce alunecind un tub cavitar cu un balon neexpansionat in fiecare din gaurile sapate cu drill. Expansionarea balonului restabileste corpul vertebral si corecteaza deformitatea kifotica. La sfirsitul procedurii chirurgul injecteaza cimentul osos in cavitatea formata de balon.

Perioada de reabilitare

Ce rezultate pot sa astept dupa reabilitare?

Reabilitarea dupa fracturile traumatice vertebrale poate fi un proces ce decurge lent. In aceste cazuri pacientul trebuie sa frecventeze sedintele fiziterapeutice de la 2 la 3 luni, iar recuperarea poate avea loc in decursul unui an.

Majoritatea fracturilor vertebrale prin compresie cauzate de osteoporoza se vindeca in decursul a 8 saptamaini. Cum a mai fost mentionat, nu toti pacientii ce sufera de fracturi prin compresie cauzate de osteoporoza necesita interventie chirurgicala si sunt tratati in mod conservtiv

Pacientii carora li se recomanda sa poarte aparatul ortopedic, de obicei sunt in stare sa-si sporeasca nivelul de activitate in aproape o saptamana. Oricum, pacientii sunt incurajati sa evite ocupatiile stresante pina cind medicul nu va decide sa reveniti la un regim de activitate normal.

Pacientii care prezentau anterior dureri in spate mentioneaza diminuarea lor pe masura ce fractura se vindeca. Si totusi fractura isi lasa amprenta sa asupra coloanei vertebrale si modifica modul in care ar trebui sa functioneze, si nu de putine ori pacientii inca mai prezinta acuze de durere in muschii si articulatiile zygapofizare din zonele invecinate vertebrei fracturate. Daca persista senzatia de durere aveti grija sa comunicati doctorului.

Dupa 6-8 saptamaini, medicul va poate recomanda un curs de fizioterapie pentru a recupera tonusul muscular si a diminua senzatia de durere ce poate persista si dupa operatie.

Tratamentul fizioterapic in primul rind are sarcina de a controla durerea, inflamatia si spasmul muscular. Procedurile cu gheata, stimulare electrica si masajul sunt tehnicile cel mai ades folosite in acest caz.

Tratamentul de asemenea mai are scopul de a imbunatati tinuta, folosind o combinatie dintre flexibilitate si forta musculara. Uneori pacientii au nevoie de un suport adaugator cum ar fi un aparat ortopedic sau un corset.

Pe linga aceasta medicul va recomandă exerciții de control și de tonificare a mușchilor coloanei vertebrale. Tot el vă instructează cum să vă mișcați și cum să efectuați diverse activități. Acest tip de terapie se numește biomecanica corpului, și este folosită pentru a achiziționa noi deprinderi în procesul de mișcare. Acest curs vă va permite să vă mențineți spatele intr-o poziție corectă in timpul cît vă desfășurați activitățile zilnice. Include niște deprinderi simple cum ar fi: mersul, așezatul și sculatul; culcatul și sculatul din pat, îmbrăcatul si dezbrăcatul, și altele mai complicate spre exemplu: cum să ridici și cum să duci diferite obiecte.

Odată ce tratamentul dv-stră ia sfârșit, medicul vă va ajuta să reveniți la activitățile cotidiene. Puteți beneficia de un instrunctaj pentru a ști cu certitudine care activități vă sunt permise și care nu. Cu toate ca veți înceta vizitele repetate la medicul de familie, totuși veți fi nevoit să continuați exercițiile la domiciliu.

↑ Sus