ProSpine.md

Spondiloartropatiile

Există multe tipuri diferite de afecțiuni reumatologice care afectează coloana vertebrală. O afecțiune reumatologică este o problemă care afectează întregul corp – de exemplu relativ bine cunoscuta artrita reumatoidă. Atunci cînd o afecțiune reumatologică afectează coloana vertebrală, starea rezultată se numește spondiloartropatie. Termenul este construit din cuvinte de origine greacă: ”Spondylo” înseamnă ”vertebră”, ”arthro” inseamnă ”articulați” și ”pathos”  ”afecțiune sau boală”.

Cele mai frecvente afecțiuni în spondiloartropatii sunt:

  • Spondilita Anchilozantă
  • Artrita Psoriazică
  • Artrita Reactivă
  • Artrita Enteropatică
  • Artrita Reumatoidă

Acest ghid ajută la înțelegerea

  • care părți a coloanei sunt implicate
  • ce cauzează aceste boli
  • care sunt simptomele cele mai frecvente
  • ce investigații pot fi recomandate
  • ce opțiuni de tratament sunt disponibile

Anatomie

Ce părți a coloanei vertebrale sunt implicate ?

Acest grup de boli cazează pagube prin inflamație care atacă țesutul conjunctiv al corpului. În majoritatea cazurilor, nu se cunoaște cauza exactă. Este o creștere a evidenței care presupune cauza de bază că ar fi o combinație dintre factorii genetici și infecțioși. O persoană născută cu unele gene ar putea reacționa în mod diferit la diferite tipuri de infecții. Odată expus infecțiilor, organismul răspunde prin autoapărare. Modalitatea de autoapărare decurge printr-un răspuns inflamator ceea ce e un lucru normal. Lucrul anormal este durata îndelungată a procesului inflamator, după infecție. Această inflamație cronică cauzează leziuni multor structuri a țesutului conjunctiv și conduce la apariția simptomelor.

Există mai multe boli reumatologice care pot afecta coloana vertebrală și în primul rînd țesutul conjunctiv a coloanei vertebrale. Una din cele mai fecvente afecțiuni reumatologice este artrita reumatoidă (AR). AR atacă inițial articulațiile sinoviale.

Majoritatea articulațiilor corpului sunt articulații sinoviale – cum ar fi genunchii, articulația șoldului și umărului. O articulație sinovială este locul de unire a două oase pentru a forma conexiunea necesară flexibilității oaselor – capacitatea lor de a se mișca în direcții opuse, unul contra celuilalt. Capetele oaselor sunt aceperite de cartilaj articular alb la culoare, dintr-un material stralucitor și foarte lunecos. El absoarbe șocurile și permite mișcarea liberă în direcții opuse a oaselor. Articulațiile sinoviale sunt complet închise într-o capsulă articulară formată la exterior din țesut conjunctiv dur și un fin strat de țesut conjunctiv în interior numită membrană sinovială. În interiorul articulațiilor se află o cantitate mică de fluid numit lichid sinovial. Cartilajul articular nu conține vase sangvine. Lichidul sinovial transportă substanțe nutritive cartilajului articular pentru lubrifierea articulației.

În AR, se afectează membrana sinovială a articulației care devine inflamată și puțin îngroșată. Se produc substanțe inflamatorii care distrug cartilajul articular și țesutul osos subiacent. Articulația se distruge treptat pînă cînd osul se roade de os. Exită membrane sinoviale între fiecare vertebră și între craniu și prima vertebră cervicală. Astfel este ușor de înțeles de ce AR afectează coloana vertebrală.

În unele boli reumatologice, procesul inflamator afectează alte structuri ce conțin țesut conjunctiv. O structură frecvent afectată este locul de unire al ligamentelor și tendoanelor de os. Această zonă se numiește enteză. Entezele se găsesc în tot corpul – acolo unde tendoanele și ligamentele se atașează de os. Mai sunt multe enteze în coloana vertebrală, la unirea dintre discul intervertebral și vertebre. Multe din bolile reumatologice care afectează coloana vertebrală, par să atace aceste zone a coloanei. Înca nu se cunoaște cauza aceastora.

Cauze

Care e cauza aceastei probleme ?

Cauza sau cauzele bolilor reumatologice este încă necunoscută. Există date care ar presupune că boala apare ca rezultat a unei combinații dintre factorii genetici și răspunsul pacienților la unele tipuri de infecție.

De mai mulți ani s-a observat că persoanele cu boli reumatice, prezintă un procentaj crescut a unei gene numită HLA-B27. Gena HLA-B27 joacă un rol în determinarea celulelor corpului care reacționează impotriva infecției. Nu toți cu această genă vor dezvolta o boală reumatologică, dar marea majoriatea a bolnavilor, conțin gena. Recent, mai multe cercetări arată existența unui număr de variații a genei HLA-B27, iar aceasta complică și mai mult înțelegerea rolului geneticii în cauza bolii.

Mai sunt depistate de asemenea un număr de infecții diferite ce contribuie la dezvoltarea bolilor reumatologice. Atunci cînd pacienții cu aceste boli sunt analizați, pare să fie cîteva infecții bacteriene care cel mai probabil preced dezvoltarea bolilor reumatologice. Chiar dacă infecția este învinsă, organismul continuă răspunsul inflamator ce atacă structurile țesutului conjunctiv.

Cercetările curente sugerează că pacienții cu unele tipuri de gene, reacționează mai fecvent la unele infecții și dezvolă o boală reumatologică.

Simptomele

Care sunt condițiile de apariție ?

Majoritatea acestor boli cauzează durere și rigiditate ca simptome primare ce afectează coloana vertebrală. Durerea și rigiditatea este mai accentuată dimineața și se ameliorează treptat odată cu activitățile.

Bolile care afectează articulațiile sinoviale, distrugerea articulației poate rezulta din instabilitatea coloanei vertebrale, și ar putea comprima nervii spinali sau măduva spinării. La afectarea entezelor, coloana vertebrală dezvoltă apofize osoase care ar putea fuziona iar mai tîrziu să devină rigidă. Instabilitatea apare doar dacă coloana rigidă este fracturată.

Deoarece aceste boli sunt sistemice, ceea ce înseamnă ca afectează intregul organizm, simptomele la fel afectează întregul corp. Simptomele includ durere în regiunile afectate cum ar fi alte articulații sinoviale, și alte enteze ale corpului. Unele boli se pot manifesta prin rash cutanat la fel ca psoriazisul. Cîteva spondiloartropatii afectează ochii, cauzînd inflamația irisului. Inflamația uretrei (tubul care pornește de la vezica urinară și sfîrșește la exterior)  poate provoca durere în timpul urinării – numită uretrită.

Diagnoza

Cum se diagnostică problema ?

Diagnoza necesită o anamneză detaliată urmată de un examen fizic complet. Mulți pacienți au pe cineva din rude care suferă de aceeași boală. I se pot adresa întrebări referitor la simptomele infecțiilor recente cum ar fi diareea, arsuri în timul urinării, modificarea vederii și durere oculară.

Testele de laborator sunt foarte utile în diagnostic și pot fi indicate pentru a cauta semnele infecției, inflamației cronice, artritei reumatoide și prezența genei HLA-B27.

Razele X ar putea arăta anumite schimbări în coloana vertebrală, articulații și pelvis care sunt cele mai frecvente în aceste boli. De obicei razele X este primul test indicat înaintea altora mai sofisticate. în stadiile incipiente, razele X pot fi negative, dar odata cu timpul modificările pot apărea și confirma diagnosticul.

Alte imagini radiologice ar putea fi utile. O scanare osoasă poate indica locurile inflamației înainte ca acestea să apară pe imaginea razelor X. Scanarea osoasă este un test special, în care se utilizează un trasor injectat în circuitul sangvin. Trasorul se concentrează în zonele unde oasele suportă un proces accelerat de reparație cum ar fi vindecarea fracturilor sau zona din jurul unei infecții sau tumori. De obicei scanarea osoasă se efectuează pentru localizarea problemei. Alte tese ca de exemplu tomografia computerizată (TC) sau rezonanță magnetică nucleară (RMN) sunt mai apoi indicate pentru vizualizarea detaliată a regiunii interesate.

Dacă există careva simptome ce ar sugera că nervii spinali sau măduva spinării este în pericol, se recomandă efectuarea scanării RMN pentru vizualizarea coloanei vertebrale mai îndeaproape. Scanarea RMN utilizează unde magnetice la crearea imaginii pe straturi a coloanei lombare, și poate arăta vertebrele lombare la fel de bine ca structurile țesutului conjunctiv, cum ar fi discurile intervertebrale, articulațiile și nervii. Testul este lipsit de durere și nu necesită injecții sau vreo substanță de contrast.

Tratament

Ce opțiuni de tratament sunt disponibile ?

Nu există tratament curativ pentru aceste boli. Scopul tratamentului este de a controla durerea și atunci cînd e posibil să încetineze progresarea distrugerii țesuturilor fundamentale.

Un program de terapie fizică poate învăța pacientul să-și maximizeze funcțiile și să-și mențină pe cît e posibil flexibilitatea. Pacienții trebuie sa cunoască în detalii cum își pot controla simptomele și rămîne într-o stare de sănătate relativ bună.

Medicația este unealta primară disponibilă tratamentului. Medicamentele anti-inflamatorii Non-steroide (AINS) sunt principalele folosite în tratamentului durerii asociate acestor boli. Preparatele medicamentoase includ aspirina, ibuprofen, indometacin și naprosin. Mai există și altele binențeles. Aceste medicamente reduc inflamația și controlează durerea. Nu există nici o evidență care ar demonstra stoparea sau încetinirea progresiunii bolii.

Cortizonul poate fi folosit în controlul acceselor de durere. El este un anti-inflamator puternic. Atunci cînd se foloseșete pe perioade scurte, medicamentul este eficient și bine tolerat. Iar în cazul în care se folosește continuu luni de zile, efectele adverse pot fi semnificative. Uneori nu se recomandă utilizarea corizonului, dacă-i posibil. În unele cazuri, cum ar fi artrita reumatoidă, cortizonul poate fi administrat pe un timp nedefinit pentru controlul bolii.

Există preparate medicamentoase utile în controlul artritei reumatoide și uneori eficiente în spondiloartropatii. Unele din aceste medicamente încetinesc progresarea distrugerii care însoțește boala și sunt cunoscute sub numele: medicamente anti-reumatice de modificare a bolii (DMARDs – disease modifying anti-rheumatic drugs). Aceste medicamente includ injecții pe bază de aur, metotrexat, sulfasalazină și azotioprină. Ele pot fi folosite în controlul simptomelor altor părți ale corpului, dar mai pot fi benefice în afecțiunea coloanei vertebrale.

Recent, au fost eliberate noi medicamente care pot demonstra eficacitatea în aceste boli. Una din substanțele chimice care pare să înrăutățească inflamația în aceste boli, este factorul necrozei tumorale (TNF-tumor necrosis factor). Medicamentele care blochează efectul acestei substanțe chimice recent a început să fie folosit în tratamentul mai multor boli inflamatorii. Aceste preparate și-au arătat efectul benefic și în controlul simptomelor spondiloartropatiei.

Tratamentul chirurgical rareori se indică în aceste boli, cu exceția cazurilor în care este comprimat un nerv spinal sau măduva spinării.

În încheiere, informarea bolnavului pe cît e posibil despre aceste boli, joacă un rol important în controlul lor. Grupele de suport sunt disponibile online în multe orașe unde oamenii pot accesa și ajuta cu informație și suport. Nu e nimic mai valoros decît un sfat de la o persoană trecută prin toate aceste etape a bolii.  

↑ Sus