ProSpine.md

Managementul durerii – Injecţii pentru durere

Introducere

Preparatele injectabile, ca parte a evaluării şi tratamentul durerii, sunt de obicei recomandate de specialistii în domeniul durerii. Există multe tipuri diferite de preparate injectabile care sunt utilizate atît pentru a ajuta la diagnosticarea stării dureroase cît şi pentru a ajuta la tratarea afecţiunii dureroase.

Acest ghid ajută la înțelegerea

  • Diferența dintre preparatele injectabile diagnostice și terapeutice
  • Cum urmează să acționeze cele mai obișnuite preparate injectabile
  • Riscurile și beneficiile injecțiilor pentru durere

Raționament

Care e diferența dintre injecțiile diagnostice și cele terapeutice ?

Preparate injectabile de diagnosticare sunt utilizate pentru a ajuta medicul să ajungă la un diagnostic precis.

În cursul procesului de încercarea de a determina cauza durerii, medicul efectuează o examinare fizică. Acest lucru poate duce la un diagnostic diferenţial. Diagnosticul diferenţial este o listă cu cele mai probabile boli care au trasături comune cu afecțiunea de bază, și care trebuie de exclus.

Următorul pas ar putea fi obţinerea unei imagini cu raze X, scanarea RMN sau CT. Fiecare din aceste teste radiologice oferă informaţii medicului despre structura regiunii examinate. În cazul în care există anomalii prezente, ele pot fi responsabile de durere. De exemplu, o imagine radiologică a coloanei vertebrale poate să prezinte o artrită a articulaţiilor coloanei care de fapt ar putea fi și cauza durerilor. Dar, nu neapărat o anomalie structurală crează durere. Multe anomalii de structură sunt observate în imaginile radiologice, dar care nu provoacă nici o durere. Prin injectarea unui preparat pe suprafața unei fețe articulare, se obține o amorțeală temporară a articulației și eliminarea durerii, iar medicul determină dacă anomalia de structură provoacă durerea.

O altă posibilitate este că pacientul poate  avea mai multe anomalii si nu este clar care anomalie este cauza simptomelor.

De exemplu, pe o imagine radiologică sau scanare RMN pot fi observate cîteva hernii de disc. E posibil ca toate să producă durere, dar uneori nici una nu e sursa durerii. Atunci cînd intervenția chirurgicală ar fi o cale de tratament, se cere cunoașterea exactă a discului care provoacă durerea.

In unele cazuri, durerea este confuză și poate proveni cu totul din altă parte a corpului. O situație ar fi afectarea concomitenă a articulației coapsei și leziuni în partea inferioară a coloanei vertebrale sau numai uneia din ele. Prin injectarea unui preparat de exemplu în articulația șoldului, se obține o amorțeală temporară a articulației, și dacă durerea dispare, rezultă că anume acea regiune este sursa durerii.

Preparate injectabile terapeutice sunt destinate pentru a trata problema. Acest lucru presupune o reducere sau eliminarea completa a simptomelor pe o perioadă de timp. Injecțiile rareori elimină permanent durerea. Unele pot acționa săptămîni sau luni.

Preparatele medicamentoase care de obicei sunt injectate includ un anestzic și cortizon. Substanța anestezică (cum ar fi novocaina sau lidocaina) este aceeași

substanță care se folosește în timpul unor manipulări dentare. Medicația cauzează o amorțeală temporară care durează pînă la 6 ore, în dependență de anestezicul folosit.

Cortizonul este un antiinflamator extrem de puternic. Atunci cînd este injectat în jurul nervilor sau țesuturilor inflamate, poate reduce inflamația și tumefierea. Micșorarea inflamației reduce respectiv durerea și permite nervilor o funcționare mai bună.

Complicații

Ce poate merge greșit ?

Există mai multe complicaţii care pot apărea în timpul sau după procedură. Acest ghid nu oferă o listă completă a complicaţiilor posibile, dar scoate în evidenţă unele dintre problemele cele mai comune. Nici o procedură nu garantează rezultate pozitive în 100%. Complicatiile sunt mai puţin frecvente, dar atunci cînd apar, trebuie urmărite.

Reacția Alergică

La fel ca majoritatea procedurilor de injectare a preparatelor medicamentoase, există întotdeauna un risc de reacţii alergice. Medicamente care sunt de obicei injectate includ lidocaină, bupivicaină, colorant radiografic, şi cortizon. Reacţiile alergice pot fi simple ca urticarie sau o erupţie cutanată. Dar uneori pot pune viaţa în pericol şi chiar restricţionarea respiraţie. Cele mai multe din reacţiile alergice apar  imediat, în timpul aflării în sala de proceduri, unde există trusa pentru ajutor imediat. Cele mai multe reacţii sunt tratate şi nu cauzează daune permanente. Medicul trebuie să cunoască daca pacientul e alergic la careva medicamente.

Hemoragia

Mai sunt și alte complicații rare a injecțiilor spinale și anume: hematomul epidural, abcesul epidural și lezare de nerv. Hematomul epidural apare atunci cînd un vas sangvin din jurul sacului spinal continuă să sîngereze după procedură. Hemoragia poate cauza o acumulare masivă de sînge în jurul unor nervi, și comprimarea acestora. În cazul acestei complicații, este probabilă o nouă reintervenție pentru drenarea sîngelui restant și înlăturarea presiunii de pe nervi.

Infecția

Cîteva tipuri de infecții pot insoți injecțiile pentru controlul durerii. Oricînd, la inserarea acului prin piele, este posibilă o infecție. Înainte de efectuarea injecției, pielea este curățită cu dezinfectant. Acul și locul injectării nu se ating de obiectele contaminate. Se mai pot folosi și mănuși sterile.

Infecția poate apărea îndată sub piele, în mușchi, într-o articulație sau in canalul spinal. Este necesar de urmărit semnele care pot apărea ca roșeață, tumefacție, durere și febră. Majoritatea infecțiilor necesită tratament cu antibiotice. În cazul formării unui abces, poate fi necesară o intervenție de drenare a puroiului din abces.

Atunci cînd injectarea se efectuează în canalul spinal, infecția poate fi mult mai serioasă uneori cu formarea unui abces epidural în interiorul canalului spinal. Infecția este însoțită de formarea puroiului care poate comprima rădăcinile nervoase. În cazul apariției acestei complicații, ar putea fi necesară o procedură chirurgicală pentru asanarea infecției și îndepărtarea presiunii de pe nervi.

Lezare nervilor

Multe injecții contra durerii se efectuează în apropierea nervilor. Acul folosit ar putea accidental să nimerească intr-un nerv, ceea ce duce la lezarea nervului și accentuarea durerii. Alte simptome ca amorțeala și slăbiciunea, la fel pot apărea. Nervii care au fost lezați de ac, de obicei se recuperează și nu necesită proceduri chirurgicale suplimentare.

Accentuarea durerii

Nu toate injecțiile acționează în modul așteptat. Uneori, ar putea provoca durere suplimentară datorită spasmului muscular din jurul injectării. Accentuarea durerii de obicei este temporară de cîteva ore sau zile. Presiunea exercitată de substanțele injectate poate comprima unii nervi, astfel iritîndu-i și apariția senzațiilor temprorare de durere pînă la absorbția preparatelor medicamentoase. Accentuarea durerii timp de cîteva zile, poate fi un semn al infecției iar medicul trebuie alertat.

Scurgerea lichidului cerebrospinal

Probabil cea mea frecventă complicație a unei injectări cu steroizi este scurgerea de lichid cerebrospinal atunci cînd acul penetrează sacul spinal. Situația de fapt, nu este periculoasă. Astfel de cazuri pot fi urmate de dureri de cap, uneori greață și vomă.

Simptomele pot disparea daca pacientul stă culcat sau cu capul puțin mai jos decît picioarele. Durerile de cap apar din cauză micșorării presiunii lichidului cerebrospinal din cavitatea craniului, iar cînd capul stă puțin mai jos de nivelul corpului, presiunea revine la normal și durerile de cap dispar. Majoritatea durerilor de cap dispar în cîteva zile, atunci cînd gaura din sacul spinal se vindecă și se inchide.

După îngrijirea medicală

Ce se întimplă după procedură ?

Atunci cînd totul merge conform planificării, bolnavul poate merge acasă curînd după injecției, probabil în timp de o oră. După majoritatea tipurilor de injecții contra durerilor, de obicei nu se cer resctricții legate de alimentație sau activități.

În cazul injectării unei substanțe de contrast, medicul se interesează de gradul micșorării durerii (medicație de amorțire).

Majoritatea medicilor ar putea aranja o nouă întilnire, sau o consultare telefonică timp de una două săptămîni de la procedură pentru a urmări starea pacientului și evoluția simptomelor.

↑ Sus