ProSpine.md

Managementul durerii cronice

Introducere

Obiectivele de baza in managementul durerii cronice sunt de a evalua, înţelege şi trata starea de durere.

Acest lucru sună simplu. Dar de fapt nu este simplu sau uşor. Procesul necesită o lungă durată de timp şi efort din ambele parți: dintre echipa de management şi pacient.

Acest ghid ajută la înțelegerea:

 • Ce este durerea cronică
 • Care e managementul durerii
 • Cum este controlată durerea cronică
 • Ce se așteaptă de la managementul durerii

Cauza durerii nu este ignorată de medici, ceea ce înseamna o atenție sporită pentru determinarea cauzei durerii.

Prima întrebare care poate fi adresată este: poate fi oare eliminată sursa durerii prin anumite proceduri, cum ar fi tratamentul medical sau intervenția chirurgicala ?

De obicei, medicii analizeaza toate analizele și imaginile radiografice pentru formularea diagnosticului corect pe baza căruia se recurge la tratament specializat.

Exista însă situații în care investigațiile efectuate, nu pot garanta prin tratament medicamentos sau chirurgical o vindecare completă. Astfel se încearcă căi alternative de micșorare a durerii.

Înțelegerea durerii și tratarea ei, decurge prin colaborarea mai multor medici. Se încearcă mai multe planuri de tratament și probabil nici primul, nici al doilea nu va fi cel mai bun, iar prin revizuirea lui, adăugări sau eliminări, se poate obține o combinație optimă în controlul durerii. Trebuie de înțeles ca obținerea controlului durerii este un proces de durată, și necesită chibzuință.

La majoritatea bolnavilor cu dureri cronice, senzația de durere NU va fi eliminată complet, DAR cu tratament, pacientului i se pot ușura suferințele. Durerea cronică este o boală care poate fi controlată efectiv.

Odată ce planul de tratament a început să se creeze, există mai multe opțiuni care pot fi analizate. Acestea sunt împărțite în două grupuri:

 • Lucrurile pe care oamenii le fac pentru pacient
 • Lucrurile pe care pacientul însuși le învată pentru propria sănătate

Fiecare din aceste abordări sunt importante și au valoare în tratamentul durerii. Scopul este de a gasi un echilibru dintre tratamentul aplicat și intensitatea durerii.

Majoritatea pacienților cu dureri cronice necesită modalități pasive de tratament, de exemplu cu ajutorul preparatelor medicamentoase, masaj și injecții de diminuare a durerii. Scopul principal în controlul durerii este de a găsi o cale, care este efectivă în particular pentru pacient.

Intervențiile Invazive

Intervențiile invazive sunt metodele de tratament prin intermediul procedurilor chirurgicale sau metodele invazive cum ar fi injecțiile. Este clar că multe proceduri chirurgicale au ca scop reducerea sau eliminarea durerii. Multe sunt cu succes – unele însa, sunt fără succes.

Mulți pacienți antrenați în anumite programe de control al durerii, nu li se recomandă la vreo procedură invazivă pe un anumit termen din cauza că nu sunt proceduri care ar avea o rată crescută de succes.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos tratează simptomele durerii cronice – nu și boala de bază. Aproape fiecare pacient cu durere cronică va avea următoarele simptome într-un anumit moment pe durata programului de control al durerii:

 • Depresie
 • Somn dificil
 • Anxietate

Tratamentul medicamentos poate ajuta la controlul acestor simptome într-o anumită măsură. Orice medicație trebuie combinată cu alte metode de tratament. De exemplu, multe studii arata că depresia răspunde destul de bine la exerciții și psihoterapie – posibil mai bine decît cu ajutorul medicației. Aceeași situație este valabilă și în cazul somnului dificil și anxietății – ambele nu pot fi tratate adecvat doar cu preparate medicamentoase.

Oricînd o medicație este folosită pentru controlul simptomelor durerii cronice, dar trebuie totuși de analizat dacă efectul obținut este mai presus decît efectele adverse ale medicamentelor. Orice medicație nu este lipsită de efecte nedorite.

Preparatelel opioide sunt in mod special dificil de folosit din cauza efectelor lor adverse, și anume dependența fizică. Pacienții cu durere cronica deseori folosesc preparatele narcotice dar latura pozitivă al acestor preparate le justifică potențialele efecte nedorite pe care le pot provoca. Scopul real este de a trata durerea astfel ca să se evite utilizare medicației opioide, ceea ce nu este tot timpul posibil.

Scopul tratamentului medicamentos este de a controla efectiv durerea cu un volum minim de medicamente.

Modalități Fizice

Modalitățile fizice includ lucruri cum ar fi masaj, acupunctura, ultrasunetul, TENS și chiropractica. În unele cazuri (cum ar fi TENS) se cere atașarea pacientului de un aparat care prin anumite manevre, pot modela durerea. Nu pot fi considerate total bune sau rele, iar atunci cînd ajută la ușurarea simptomelor durerii cronice, pot fi utilizate.

Spre deosebire de medicații și tratamente invazive, majoritatea acestor modalități sunt relativ lipsite de risc. Dar similar medicației, pot de obicei oferi o ușurare temporară.

Lucrurile pe care pacientul le învață pentru propria sănătate

Lucrurile pe care le învață pacientul în controlul durerii sunt cele mai importante pe termen lung.

Cu cît mai multe abilități de control a durerii însușește pacientul, cu atit mai bine sunt dirijate simptomele durerii cronice. Astfel bolnavul se inrolează în propriul program de tratament.

Unele din cele mai obișnuite lucrurile pe care bolnavul trebuie sa le urmeze sunt:

 • Ergonomie
 • Exerciții
 • Tehnici mintale

Ergonomie

Ergonomia descrie un concept simplu – cum putem folosi corpul nostru pentru a interacţiona cu împrejurimile noastre fizice. Studierea unei ergonomici bune înseamnă cum să realizăm anumite lucruri fără provocarea durerii. Mulți oameni nu-și dau seama de mulțimea activităților pe care le efectuează zilnic și care de fapt provoacă probleme. Cunoscînd aceste lucruri, pot fi obținute anumite rezultate de reducerere a durerii.

Exerciții

Dezvoltarea unui exerciţiu de rutină este esenţială în managementul durerii cronice. Bolnavul nu e în măsură să gestioneze în mod eficient durerea, fără să încorporeze o anumită formă de exercitare, ca parte din rutina de zi cu zi. Ne dăm seama că fiecare pacient este diferit, cu un set diferit de probleme fizice care realizează ce tip de exerciţiu este mai rezonabil. Toată lumea va avea un alt program conceput în mod specific.

Exercitiul va reduce multe dintre simptomele de durere cronică. Chiar şi doze mici de exercitii fizice regulate determina modificări fiziologice în chimia corpului care sunt benefice. Exercițiul mărește durerea internă a organismului omorînd niște substanțe chimice numite endorfine. Aceste substanțe acționează ca și morfina la reducerea durerii.

Exercițiul este efectiv în reducerea depresiei și poate ajuta la descompunerea excesului de adrenalinăcare cauzează anxietatea. Majoritatea pacienților cu dureri cronice observă că dorm mult mai bine atunci cînd execută regulat un program de exerciții.

Atunci cînd pacientul permite durerii cronice să micșoreze nivelul de activitate, se produce o slăbire a mușchilor și ligamentelor. Oasele devin mai slabe. Afecțiunile sunt mai probabile și durerea de fapt se mărește. Exerciții în volum moderat va proteja contra slăbirii mușchilor și va ajuta la îmbunătățirea capacităților funcționale.

Amintiţi-vă, scopul nu este neapărat de a elimina totalmente durerea, ci de a găsi un echilibru între reducerea durerii şi menţinerea funcţiei. Un anumit grad de disconfort nu este neapărat un lucru rău. Mulţi oameni se tem că disconfortul s-ar asocia cu un fel de deteriorare a propriului corpului. Asta nu este neapărat adevărat. Un pic de disconfort este justificat de  menţinerea unui nivel mai ridicat a funcţiei, atâta timp cât nu se produc leziuni. A nu face nimic cu siguranţă va duce la deteriorarea suplimentară a propriului corp.

Tehnici mintale în controlul durerii

Multe dintre simptomele bolii cronice sunt, analizate mult mai rău de mintea noastră. Modul în care se reacţionează la senzaţia de durere este o combinatie de reflexe primitive (concepute sau evoluate pentru a ne proteja de stări dăunătoare) si comportamentale (nu neapărat utile în toate cazurile).

De exemplu durerile musculare după un efort exagerat pot fi destul de pronunțate, iar atunci cînd nu li se atrage multă atenție, ele dispar fără a provoca mari disconforturi.

Un alt exemplu ar fi o durere obisnuita după ce ne trezim. Atunci cînd îi acordam multă atenție, organismul se stresează, și incepe să formeze niște substanțe chimice care pot mări sensibilitatea nervilor și agrava starea sănătății.

Toate aceste procese se produc la nivelul subconțientului. Tehnicile mintale pot intr-o oarecare măsură controla durerea.

Mintea are o mare influenţă asupra hormonilor şi substanţelor chimice care sunt eliberate atunci când suntem în diferite stări. Acestea sunt substanţe chimice care cresc intensitatea durerii.

Nici un program de management al durerii cronice nu va fi de succes, fără a include unele dintre tehnicile mintale.

↑ Sus