ProSpine.md

Lumbalgia acută

Ce este lumbalgia acuta?

Durerea in spate care dureaza pina la 6 saptamini este definita ca durere lombara acuta. Aceasta durere poate avea caracter intepator, de arsura sau poate fi difuza si putin delimitata, localizata mai des in partea de jos a spatelui. Durerea poate fi localizata strict in regiunea lombara, dar poate iradia uneori in fese si chiar in coapse si gambe.

Cine sufera mai des de lumbalgie?

Aceasta este, poate, cea mai cunoscuta problema medicala a omenirii. De-a lungul vietii, peste 80% din populatia adulta va avea cel putin un epizod de dureri lombare importante. La orice timp, cel putin 20% din populatie au dureri lombare semnificative. Unii considera durerea lombara ca un insotitor al existentei umane…

Care sunt cele mai frecvente cauze de aparitie a dureri acute in spate?

Sursa de durere lombara adesea este greu de a o identifica. Sunt mai multe structuri anatomice care pot fi sursa de dureri – muschii, articulatiile, tesutul conjunctiv, ligamente, capsula articulara, cartilajele si vasele sangvine. Aceste structuri pot fi intinse, rupte, dislocate, comprimate etc. In plus, durerea poate fi cauzata de rupturi mici in inelul fibros al discului intervertebral. Chiar daca aceste leziuni sunt minore si se vor repara usor, totusi ele pot cauza dureri mari la debut.

Ulterior, indiferent de aceea care structura a fost irirtata, in organism survin un sir de evenimente care contribuie la agravarea durerii. Sunt eliminate un sir de substante chimice ca raspuns la leziunea initiala, iar acestea la rindul lor maresc senzatia de durere. Unele substante contribuie la procesul de inflamatie si edem, cea ce la rindul lor mentin si agraveaza durerea. Aceste procese pot dura zile si saptamini intregi.

O alta sursa de durere poate fi spasmul muscular care apare ca raspuns la leziunea primara. Daca dureaza suficient timp, spasmul muscular poate limita sever amplituda de miscare a coloanei lombare si poate provoca scolioza. Suplimentar, portiunea afectata este de obicei mai slab alimentata cu singe, cea ce inrautateste capacitatea organismului de a elimina produsele biologice inflamatorii, iar aceasta la rindul ei poate duce la trecerea lumbalgiei acute in durere cronica.

Cit dureaza de obicei un epizod de durere lombara acuta?

Noutatea buna este ca, chiar daca sursa de durere nu a fost determinata, durerea lombara acuta se rezolva intre timp, total sau partial. Tesuturile afectate ale spatelui au capacitatea de a se repara, in anumite limite. Asa, la 50% de pacienti simptomatica se reduce semnificativ in 2 saptamini, iar la 80% – in 6 saptamini. Din nefericire, durarata si severitatea epizodului de durere nu poate fi prezisa in baza debutului, localizarii si chiar nici in baza severitatii initiale a durerii. O durere teribila poate sa se rezolve in citeva zile, pe cind o durere moderata poate persista saptamini intregi. Totusi, 40% din indvizi vor mai avea citeva epizoade de dureri lombar in viitor.

Prin ce este periculoasa durerea lombara?

Seriozitatea aparitiei unei dureri lombare izolate este relativa. Simptomatica unei dureri lombare acute este de obicei benigna si poate fi controlata fara operatie. Mai rar, durerea lombara este reflectarea unei probleme medicale mult mai serioase ca fractura, infectia sau cancerul. Aceste stari se intilnesc mai des la pacienti cu virsta peste 50 ani, care au un istoric de cancer de orice localizare; la acei cu febra;  la acei care au dureri mari in repaos la pat; care au un sir de boli coexistente ca diabetul zaharat; utilizatorii de droguri si fumatorii inveterati; cei care au utilizat mult timp corticosteroizii sau acei cu osteoporoza.

Aparitia durerii intr-un picior sau ambele picioare, a problemelor de control a sfincterelor (incontinenta de urina sau retentie, constipatii cronice) necesita consultarea URGENTA a unui neurochirurg. Pentru toate celelalte cazuri, consultatia neurochirurgului este recomandata daca durerea importanta persista mai mult de 6 spatamini.

Cum se procedeaza in cazul unei dureri lomabre acute?

Unul din sfaturile cele mai bune este – „Ramineti activ pe cit este posibil”. De obicei, la pacientii cu durere lombara acuta, intentia primara este a opri toate activitatile cotidiene, de a sta in pat si a limita orice miscare, din frica de a provoca durere suplimentara.

Totusi, mentinerea unui regim activ conduce la ameliroarea circuitului sangvin in regiunea afectata, reduce inflamatia si tensiunea musculara. Multi pacienti se conving ca pot efectua un sir de activitati, iar unii chiar se simt mai bine dupa ele. Aplicarea compreselor reci sau incalzirea locala a regiunii lombare poate usura durerea, dar nu neaparat duce la scurtarea perioadei de recuperare.

Remedii medicamentoase

Acetaminofenul si antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt ambele remedii care sunt cunoscute pentru capacitatea lor buna de a reduce inflamatia si durerea. Aceste medicamente, insa, au un sir de efecte adverse si complicatii posibile (hemoragii gastrice, ulcere, afectiuni ale ficatului si rinichilor etc.) si deaceea pot fi administrate numai dupa consultarea cu medicul specialist.

Miorelaxantele ajuta la calmarea sistemului nervos central si micsorarea spasmului muscular, amelioraeaza somnul in perioada durerilor lombare severe. Aceste remedii de asemenea au recatii adverse si vor fi luate numai la prescriptia medicului.

Analgeticele opioide sunt remedii care de asemenea pot reduce expresia durerii lombare acute. Aceste remedii au efecte sedative si pot imbunatati somnul in primele zile de la debut, atunci cind durerea este cea mai mare. Efectele adverse ale analgeticelor opioide sunt multiple si includ dependenta fizica, depresie, constipatii, reducerea tolerantei la durere, dereglari de somn si multe altele. Aceste medicamente sunt prescrise in cazuri exceptionale, iar administrarea lor are loc sub control medical riguros. In toate cazurile se va evita administrarea analgeticelor opioide daca durerea poate fi controlata prin alte metode si alte medicamente.

Alte tratamente

Fizioterapia si kinetoterapia se focuseaza asupra ameliorarii durerii, îmbunatatirea miscarilor în coloana lombara si mentinerea unei posturi sanatoase. Fizioterapeutul sau kinetoterapeutul va poate ajuta sa preveniti un sir de probleme pe viitor, legate de scolioza lombara. Asa metode ca ultrasunetul, electroforeza, electrostimularea, terapia manuala is tractiile subacvatice pot avea efecte pozitive la inceput, insa nu a a fost demonstrata eficienta lor pe termen lung.

Administrarea epidurala a steroizilor. Steroizii sunt remedii antiinflamatoare cu potential înalt. În timpul procedurii steroizii se injecteaza în spatiul care înconjoara nervii si maduva spinala. Majoritatea medicilor combina steroizii cu remedii analgetice. In general, la administrarea epidurala a steroizilor se recurge atunci cînd alte metode de tratament conservator nu au avut efect pozitiv. Insa, chiar daca sunt eficiente la început, efectul injectarilor epidurale are o actiune temporara. In prezent se considera inutila administrarea epidurala a steroizilor pentru un epizod de durere lombara acuta, iar aceasta metoda de tratament se aplica pacientilor cu dureri lombare si radiculare recurente.

Cind am nevoie de investigatii suplimentare (Rx, CT, RMN)?

In multe cazuri nu este nevoie de o radiografie sau alta metoda de diagnostic imagistic. Totusi, radiografia sau alte teste diagnostice vor fi recomandate in situatiile deja enumerate mai sus: virsta peste 50 ani, istoric de cancer de orice localizare, prezenta unui traumatism important in trecut, febra, diabet zaharat, abuz de droguri, probleme sfincteriene (retentie sau incontinenta, probleme sexuale), dureri in repaos in pat, dureri nocturne, osteoporoza.

In prezent pentru un pacient cu dureri lombare sunt disponibile un sir de investigatii complexe: Rx, scintigrafia ososa,  computer-tomografia (CT), rezonanta megnetica nucleara (RMN) electromiografia (EMG) si altele. Alegerea corecta a metodei de investigatie tine de competenta medicului si va depinde de starea patologica suspectata. Pacientul trebuie insa sa stie, ca diagnosticul final este pus in baza complexului de date din istoricul bolii, evolutie, datele examenului neurologic si fizical, datele de laborator, dar nu in baza imaginilor aparte.

In final, putem constata ca durerea lombara acuta poate deveni o experienta personala, uneori foarte dureroasa, dar care se rezolva rapid, in majoritatea cazurilor. Exista situatii cind durerea lombara acuta nu se amelioreaza in timp sau chiar se inrautateste. Aceste situatii au nevoie de examene si investigatii riguroase. Astazi, sunt accesibile un sir de teste diagnostice si metode de tratament contemporane si foarte eficace.

Obiectivul principal urmarit la aparitia unei dureri lombare acute este de a reduce cit mai repede posibil durerea si de a preveni aparitia altor epizoade prin educatie corecta, exercitii si un stil de viata sanatos.

↑ Sus