ProSpine.md

Lumbalgia cronică (durerea lombară cronică)

Ce este lumbalgia cronica?

Durerea in spate care dureaza mai mult de 3 luni este definita ca durere lombara cronica. Aceasta este situatia cind durerea nu va paraseste niciodata. Spre deosebire de durerea acuta care apare pe neasteptate si, de obicei, are o cauza care poate fi identificata, in cazul durerii cronice aceasta legatura nu este asa de evidenta.

Durerea lombara cronica este o situatie in care se afla milioane de oameni in toata lumea – toti resimt durere, dar determinarea cauzei acestei dureri nu este deloc usoara.

De fapt, durerea cronica este ea singura o boala sau o conditie patologica. Cel mai des, durerea este un semn de existenta a unei alte probleme; se considera ca durerea este un semn de „alarma’ ca ceva in organism nu este in regula. Daca insa durerea devine cronica, ea nu mai este un simptom a unei boli – durerea cronica singura devine boala.

Una din definitiile acceptate a durerii cronice – este acea durere care continua sa fie prezenta, chiar si dupa ce trauma, leziunea sau boala au fost vindecate. Aceasta vindecare a coloanei lombare dureaza de obicei cel putin 3 luni de zile, dupa unii  autor chiar 6 luni de zile. O alta definitie a durerii cronice este „prezenta unei dureri persistente care nu are o cauza demonstrabila”.

Primul pas important in tratamentul eficient al durerii cronice este determinarea tipului de durere cronica.

Care sunt tipurile de durere cronica?

Durerea cronica se imparte in mai multe categorii. Acesta impatire este necesara pentru specialisti deaorece diferite tipuri de durere au nevoie de o abordare diferita.

Clasificarea acceptata se prezinta in modul urmator:

Durere neuropatica: este o durere cauzata de afectarea nervilor insasi

Durerea nociceptiva: Nociceptorii sunt receptori ai sistemului nervos, care se activeaza atunci cind are loc o leziune in afara sistemului nervos central. Una din presupuneri este, ca in durerea cronica nocicieptorii continua sa transmita mesaje de durere mult timp dupa ce leziunea primara s-a vindecat.

Durerea neuropatica

Sistemul nervos periferic include in sine toti nervii care vin spre maduva spinarii si dinspre ea. Acesti nervi transmit semnale de durere spre creier. Leziunea directa a acestor nervi poate provoca durere neuropatica, adica durerea nervilor insasi. Uneori se mai foloseste termenul de neuropatie periferica – care este o alta modalitate de a numi durerea neuropatica, cea ce indica afectarea la periferia sistemului nervos.

Durerea neuropatica cronica este o problema medicala foarte dificila, fiindca este greu de a stabili cu exactitate unde, la ce nivel si cum sunt lezati nervii periferici.

Durerea nociceptiva

Nociceptorii sunt receptori care se fac responsabili de senzatia de durere. Ei sunt prezenti aproape in toate organele si sistemele de organe. Se deosebesc citeva tipuri de durere cronica nociceptiva:

Durerea somatica: „Soma” din latina insemana corp, deci acesta durere vine din diferite parti ale corpului – piele, ligamente, fascii, tendoane, muschi, articulatii, oase etc. Este relativ usor de determinat care este localizarea durerii somatice, iar aceasta durere adesea are caracter ascutit sau pulsatil, in dependenta de sursa de durere.

 • Durerea de oase. Oasele scheletale pot provoca durere. Daca structura oaselor scheletale (ex. a vertebrelor) s-a modificat din cauza osteoporozei sau a unei tumori (cancer, metastaza, hemangiom etc.) atunci pacientii pot avea dureri cumplite, sursa fiind nociceptorii din aceste oase afectate de boala.

Durerea de oase mai poate fi acuta, spre exemplu in cazul fracturilor. Daca acesta durere nu dispare dupa consolidarea fracturii, se poate vorbi despre o durere osoasa cronica.

 • Durerea musculara este o durere somatica. Durerea musculara cronica este o notiune mai larga decit o simpla „incordare musculara”. Muschii afectati de durerea cronica pot suferi din cauza unui spasm muscular continuu, cea ce ii face sa fie „incordati” permanent. Acesta suprasolicitare permanenta de durata poate conduce la cronicizarea durerii, mecanism care cel mai des este intilnit in regiunea lombara.

Uneori, durerea musculara poate fi consecinta unor stari patologice certe ca, spre exemplu, fibromialgia.

Durerea viscerala. „Viscera” – prin acest termen sunt numite orgamnele interne, in special cele care se afla in cavitatea abdominala si torace. Un exmplu de organ visceral este stomacul. Nu fiecare organ are nociceptori, prin urmare, nu fiecare organ poate fi sursa de durere viscerala. Spre exemplu, tesutul plaminilor nu are nociceptori.

Daca insa a fost lezat un organ intern care are receptori de durere, atunci pacientul poate resimti o durere „din interior”, surda, chinuitoare care este greu de a o localiza cu precizie. Durerea viscerala poate de asemenea reflectata. Acesta inseamna ca creierul nu poate face deosebire dintre durerea care vine de la un organ sau altul. Spre exemplu, o boala de rinichi se poate prezenta ca o durere lombara cronica.

Determinarea tipului de durere cronica poate fi un proces dificil deoarece diferite tipuri de durere pot veni din surse greu de identificat prin metode obiective de investigatii. In plus, durerea este o experienta foarte personala, iar pacientul trebuie incurajat sa descrie durerea cit mai precis pentru a ajuta medicul sa determine cit mai exact sursa posibila.

Anatomia durerii cronice

Pentru a intelege durerea cronica trebuie sa cunoasteti cum va este organizat sistemul nervos. Prin nervii periferici are loc transmiterea mesajelor spre creier si de la el, iar acest sistem este unul foarte complex.

Sistemul nervos central este reprezentat de creier si maduva spinarii. Ramificatiile maduvei spinarii reprezinta sistemul nervos periferic. Atat sistemul nervos central cit si periferic pot fi afectate in durerea neuropatica, care este o consecinta a malfunctiei nervilor periferici.

Sistemul nervos periferis este format din 31 de perechi de radacini nervoase care pronesc de la maduva spinarii spre diferite parti ale corpului omenesc. Acesti nervi va permit sa va miscati (acestea sunt nervi motori) sau sa percepeti senzatiile (nervi senzitivi).

Sistemul nervos periferic la rindul lui se imparte mai departe in:

sisetem nervos somatic: contine nervi care merg spre sistemul musculo-scheletal (muschi, oase, ligamente, tendoane) si piele. Acest sistem va ajuta sa aveti senzatii. De asemenea, acest sistem este implicat in perceperea durerii.

sistem nervos autonom: are grija de functiile vitale „involuntare”. Acest sistem face ca inima sa bata ritmic, stomacul sa digereze alimentele, plaminii sa respire – toate acestea se intimpla fara sa va ginditi permanent la ele.

Lezarea oricarui nerv poate conduce la aparitia durerii cronice. Nervii sunt responsabili de transmiterea impulsurilor de durere, deci, daca sunt afectati, pot fi si ei sursa de impulsuri de durere.

Nociceptorii sunt o alta parte importanta a nervilor si trebuie sa intelegeti cum ei functioneaza, daca vreti sa intelegeti diferenta dintre diferite tipuri de durere. Nociceptorii se afla chiar la capatul nervilor, iar activarea lor are loc atunci cind se intimpla ceva ce poate provoaca durere. Spre exemplu, daca v-ati prins degetul in usa, nociceptorii din deget se activeaza si incep a transmite semnale de durere prin nervii periferici spre maduva spinarii si creier. Cu citeva clipe mai inainte insa, nociceptorii nu erau activi, deoarece nu erau factori care sa-i „trezeasca”.

Se considera ca una din cauze a durerii cronice poate fi malfunctia nociceptorilor. Chiar daca nu exista o cauza directa, acesti nociceptori „defectati” continua sa transmita semnale de durere spre creier. In exemplul de mai sus, vindecarea dupa o trauma minora a degetului survine in citeva zile. Daca si dupa acest termen de vindecare nociceptorii continua sa transmita semnale de durere, in acest caz se poate vorbi despre o durere cronica.

Simptoamele durerii cronice

Durerea cronica este o durere care dureaza mai mult de 6 luni de zile. Senzatia de durere este foarte subiectiva si de aceia nu putem spune categoric „Toti pacientii cu durere cronica trebuie sa simta anume asa durere”.

Putem spune ca durerea cronica poate imbraca mai multe forme. Ea poate fi:

 • trepidanta, vibranta
 • persistenta
 • brusca
 • electrica
 • arzatoare
 • ascutita
 • aspra, intepenire
 • senzatii de constringere
 • senzatii de inflamare

Durerea cronica poate provoca un sir de alte probleme, in special psiho-emotionale si sociale. Ea poate conduce la:

 • tulburari de somn
 • senzatii de lipsa de energie, moleseala
 • depresie
 • lipsa interesului fata de activitati care va placeau mai inainte
 • slabirea sistemului imun, care este nevoit sa lupte continuu cu durerea

Multe din problemele enumerate reies una din alta. Adesea puteti auzi notiunea de „cerc vicios”. Spre exemplu, durerea chinuitoare va afecteaza somnul, deci a doua zi veti fi slabit de puteri fiindca nu v-ati odihnit satisfacator. Nu veti avea suficiente puteri sa mergeti la serviciu – sau sa faceti alte activitati – fiindca sunteti prea obosit. Veti incerca sa va reduceti activitatile. Fiindca sunteti mai putin activ, acesta va poate afecta auto-aprecierea si viata sociala, va izoleaza, iar acesta din urma amplifica durerea si mai mult.

Cu toate acestea, asa un „ciclu” nu trebuie sa va controleze viata.

Pentru a realiza un tratament cit mai eficace al durerii cronice trebuie sa faceti un bilant – cit de mult durerea va afecteaza viata – in afara suferintei fizice. Altfel, nu veti putea trata „doar durerea” din durerea cronica, iar medicul D-voastra si alti profesionisti din domeniul medicinii va vor putea ajuta sa va traiti viata din plin, chir si cu durere cronica.

Cauzele de aparitie a durerii cronice

Lista starilor care pot provoca durere cronica este una lunga, dar in general toate cauzele pot fi divizate in 3 categorii mari:

 • Leziuni de nerv
 • Leziuni a unei structuri cu exceptia nervului
 • Necunoscute

Leziune de nerv

Sunt mai multe stari care pot afecta nervii. Spre exemplu radacina nervoasa poate suferi din cauza compresiei de catre o hernie de disc intervertebral. Chiar si dupa inlaturarea herniei de disc, durerea inca mai poate persiste din cauza afectarii directe a nervului.

Nervii pot fi afectati de arahnoidita (este inflamatia „invelisului” care protejeaza nervii de leziuni), artrita, diabet zaharat, cancer, boala Lyme, infectie etc.

In cazul leziunii nervilor poate fi afectata capacitatea lor de a transmite mesaje spre creier. Unaa din teorii a durerii cronice presupune ca nervii continua sa transmita mesaje de durere chiar si atunci cind sursa de durere sau leziunea initiala demult a luat sfirsit.

Leziuni a unei structuri cu exceptia nervului

Durerea lombara cronica este una din cele mai des intilnite forme de durere cronica si ea este un exemplu bun pentru aceasta cauza.

Sa presupunem ca odata cu virsta, in urma unor factori fiziologici dar si a suprasolicitarii cronice a coloanei lombare a avut loc o eroziune a cartilajelor fasetelor articulare, cea ce a provocat inflamatie – osteoartrita coloanei vertebrale. Acesta stare face ca miscarile in coloana sa fie foarte dureroase. In acest caz, cartilajele si fasetelor articulare devin sursa durerii cronice.

Acesta este doar un exemplu. Alte cauze ale durerii lombare cronice pot fi:

trauma sau leziune: O fractura vertebrala suportata intr-un accident rutier poata fi sursa de durere cronica, chiar si dupa ce se vindeca

postura incorecta: Mentinerea unei posturi incorecte poate duce la suprasolicitarea unor portiuni ale coloanei vertebrale si ca urmare o „uzura” sporita a lor, cea ce poate fi sursa de durere cronica

obezitatea: este bine documentat si demonstrat faptul ca excesul de greutate conduce la suprasolicitarea continua a coloanei vertebrale si o face sa functioneze in conditii dificile, cea ce poate provoca „iesirea din functie” a unor elemente de suport a coloanei si la durere cronica

avansarea in virsta: De-a lungul anilor, anumite parti a coloanei vertebrale se uzeaza intr-un fel sau altul. Acest fenomen este un proces fiziologic numit „degenerescenta” se intilneste la toti oamenii la o anumita virsta. Insa acesta nu inseamna ca batrinetea va decurge in durere cronica. Totul depinde de felul in care degenerescenta va afecta coloana.

Chiar si in prezent, comunitatea medicala nu are raspuns exact la intrebarea „De ce uneori durerea acuta trece in durere cronica dupa vindecarea leziunii initiale?”

Cauze necunoscute

Dupa cum ati putut sa va convingeti din infromatia expusa mai sus, exista o multime de incertitudini atunci cind este vorba despre durerea cronica. Comunitatea medicala face eforturi importante pentru a intelege mai bine mecanismele implicate in aparitia durerii cronice, insa pina in prezent ramin numeroase situatiile care cind sursa de durere cronica nu paote identificata cu exactitate.

Acesta nu inseamna deloc ca medicii nu va pot ajuta sa controlati durerea si sa gasiti calea de a relua controlul asupra vietii proprii. Acesta poate fi dificil, dar este posibil.

Examene si teste pentru diagnosticarea lombalgiei cronice

Procesul de stabilire si evaluare a diagnosticului de lombalgie cronica poate fi un proces lung si dificil. Dupa cum v-ati putut convinge mai sus, exista mai multe cauze ale unei dureri lombare cronice, iar medicii trebuie sa efectueze mai multe examene si analize pentru a determina aceste cauze.

Iata doar citeva modalitati prin care medicii pot pune in evidenta cauza unei dureri cronice.

Istoricul bolii.

Medicul D-voastra va trebui sa aiba un tablol al bolii cit mai complet. Va trebui sa va aduceti aminte bolile serioase din trecut, traumatesmele suportate si alte stari medicale care au avut loc cu D-voastra personal sau cu membrii familiei D-voastra. Deoarece durerea cronica paote fi urmarea unei traume sau boli cronice, itoricul detaliat al bolii poate avea importanta decisiva.

Va trebui de asemeena sa va referiti foaret detaliat la caracterul durerii: descriere, intensitate, frecventa, durata, activitati care o fac mai exprimata sau care o amelioreaza, perioada zile in care va simtiti mai bine sau mai rau etc. Daca nu V-ati gindit la acest lucru, este o idee buna de a avea un zilnic in care sa inregistrati detaliile despre durere. In asa mod veti ajuta mult medicul sa inteleaga cum resismtiti durerea.

Examenul obiectiv, examenul neurologic si testarea psihologica.

Prin examenul obiectiv medicul poate vedea amplituda si volumul miscarilor in anumite articulatii, postura atitudinea de mers si starea generala a sanatatii organismului. Vor fi inregistrate oricare miscari care provoaca sau inrautatesc durerea.

Examenul neurologic va testa starea sistemului nervos si deci este un examen foaret important in determinarea cauzelor durerii cronice. Medicul va testa reflexele, forta musculara si sensibilitatea pe anumite protiuni ale pielii. Spre exemplu, incapacitatea de a simti o atingere usoara pe picior, poate indica prezenta unei leziuni a nervului. Medicul va examina nu numai locul unde resimtiti cea mai mare durere. Adesea pacientii vin cu dureri mari in spate, dar uneori in doare si piciorul.

Deoarece durerea cronica este insotita are si o componenta emotionala sau psihologica, va fi nevoie si de un test de evaluare psihologica. Este un examen care va evidentia prezenta unoer semne de anxietate sau depresie, care se pot dezvolta odata cu durerea cronica. Examenul psihologic va ajuta la formarea unui tablou cit mai complet despre starea generala de sanatate a pacientului.

Investigatii diagnostice

Pentru a gasi cauza care provoaca durere cronica medicul va trebui sa indice un sir de investigatii. Uele din ele se fac numai in centre specializate, deci va fi nevoie sa vizitati si alte spitale sau laboratoare.

Lista de investigatii posibile poate include:

– Analiza generala a singelui. Unele tipuri de afectiuni reumatice pot fi identificate folosind aceasta analiza simpla si accesibila. iar reumatismul la rindul lui poate fi cauza a durerii cronice. De asemenea analiza generala a singelui poate determina prezenta unor boli serioase de ficat si rinichi.

– Scintigrafia oaselor. Veti primi o cantitate foarte mica de medicament special care se injectaza intravenos. Medicamentul se raspindeste prin singe si se va acumula in oase, in special in locul cu activitate sporita, cum ar fi inflamatia sau o tumoare. Imaginea va arata ca o „harta” a organismului cu „zone” de activitate sporita, care pot fi sursa de durere cronica.

– Computer tomografia (CT). Reprezinta o metoda sofisticata de examinare care poate arata corpul omului „pe straturi”. La CT se vad bine oasele, articulatiile si uneori ligamentele.

– Investigatia prin Rezonanta Magnetica (IRM). Pentru efectuarea investigatiei nu se foloseste radiatie, cimp magnetic. Metoda este inofensiva si arata bine nervii, tesuturile moi, discurile intervertebrale, muschii etc. La momentul actual standardul de aplicare in problemele coloanei vertebrale este aparatul cu puterea cimpului magnetic de 1.5 Tesla.

– Electromiografia (EMG). Aceasta investigatie trebuie sa determine cit de bine reactioneaza muschii D-voastra la stimularea nervilor.

– Evaluarea Potentialelor Evocate Somato-Senzoriale (PESS). are ca scop testarea functiei nervilor si determinarea unor blocuri. De obicei se face impreuna cu EMG.

– Mielografia. In acesta procedura medicul va introduce o substanta de contrast special in lichidul care inconjoara nervii si maduva spinarii. Apoi imediat se va efectua o radiografie simpla in 2 proiectii sau CT. Acesta il va ajuta pe medic sa determine prezenta unor abnormalitati de trecere a substantei de contrast in raport cu oasele coloanei vertebrale. Pentru efectuarea procedurii va fi nevoie de a va interna in spital.

– Radiografia coloanei vertebrale. Ivestigatia arata bine oasele coloanei vertebrale, alinierea lor, insa nu arat adiscurile si tesuturile moi.

– Blocadele. Daca exsitat suspiciu ca careva din nervi este lezat, cea ce poate cauza durere cronica, medicul poate sa va propuna blocada acestui nerv pentru a exclude sau identifica sursa de durere.

In final, citeva date despre durerea cronica:

– sunt 2 tipuri de baza a durerii: nociceptiva si neuropatica

– in SUA se cheltuie anual 100 mlrd.! pentru tratamentul durerii cronice

– durerea cronica afecteaza mai multi oameni decit cancerul, diabetul zaharat si bolile cardio-vasculare luate impreuna

– durerea cronica nu intotdeauna are o cauza care poate fi identificata

– fibromialgia este un exemplu de de boala care incepe cu o trauma, iar apoi evalueaza in durere cronica

– este important sa ramineti activ si sa faceti exercitii fizice, chiar daca aveti durere cronica

– durerea se considera cronica daca dureaza mai mult de 3-6 luni. Ea poate fi continua sau poate evalua cu acutizari si remisii

– durerea cronica poate fi tratata adesea numai printr-o abordare multidisciplinara care include fizioterapie, medicamente, psihologie, cultura fizica si, uneori, chirurgie

– unele tehnici de control a legatiurii intre creier si organism, ex. autosugestia, meditatia, hipnoterapia pot fi utile in tratamentul durerii cronice

↑ Sus