ProSpine.md

Sindromul carpal

Ce este sindromul carpal?
Sindromul carpal reprezintă o boală în care are loc suferinţa nervului median in canalul carpal (regiunea bazei palmei). Acest nerv asigură sensibilitatea în degetul mare, arătător, mediu şi inelar. Se întîlneşte foarte des în populaţie, ceva mai frecvent la femei. Incidenţa maximă se constată în jurul vîrstei de 55 ani.

Canalul carpal este un tunel pe palmă, care are doi pereţi osoşi prin părţi. „Acoperişul” acestui canal este format dintr-un ligament transversal gros care se numește „ligamentul carpal”. Spaţiul din acest canal se reduce atunci cînd are lor inflamaţia tendoanelor ori îngroşarea ligamentului carpal. În acest caz se măreşte presiunea în canal, cea ce duce la micşorarea alimentației sangvine a nervului median. Reducerea fluxului de sînge este maximală cînd palma este complet îndoită sau dezdoită.

Cu toate că multe stări clinice pot fi însoţite de manifestări ale sindromului de canal carpal, majoritatea pacienţilor pot avea această problemă fără a fi însoţită de careva probleme medicale serioase. Unele stări sunt mai des însoţite de manifestări ale sindromului carpal, cum ar fi vîrsta a treia, artritele, diabetul zaharat, sarcina, bolile glandei tiroide.

Simptome
Pacienţii se plîng de dureri şi amorţeli nocturne, semne de tumefiere în regiunea palmară şi apariţia senzaţiilor de „curent electric” în degete la percuţia palmei şi îndoirea dorsală mînii, mai rar – slăbiciune în mînă.

Diagnostic
Prima etapă în tratamentul unui pacient cu sindrom carpal este examinarea sensibilităţii şi forţei musculare în mîna afectată. Pentru a diferenţia o problemă legată de regiunea cervicală (care tot poate fi exprimată prin amorţeli în degete) se foloseşte examenul prin electromiografie (EMG) şi potenţiale evocate somato-senzoriale (PESS). Scopul investigaţiei este de a demonstra reducerea vitezei de conducere prin nervi la nivelul palmei.

Tratament
Exerciţiile, de obicei, nu sunt utile deoarece pot acutiza tumefierea şi amorţelile.

Pentru cazuri uşor exprimate:

  • Este indicată purtarea unei orteze pe mînă afectată pentru cîteva săptămîni sau luni. Orteza previne efectuarea unor mişcări de flexiune şi extensie extreme în mînă. Fiind îmbrăcată pe noapte poate preveni durerile nocturne în palmă.
  • Remedii antiinflamatoare ca aspirina sau ibuprofenul
  • Injecţiile cu corticosteroizi în regiunea palmei afectate uneori pot fi foarte eficiente în stadiile incipiente ale bolii

Pentru cazurile moderate şi severe este indicată operaţia chirurgicală, deoarece fără operaţie simptomele pot evolua şi deveni permanente.

Operaţia constă în secţionarea ligamentului carpal, lărgirea canalului şi ameliorarea circulaţiei sangvine în nervul median. Există mai multe tehnici de secţionare a acestui ligament (deschisă, mini-invazivă şi endoscopică). Beneficiile tehnicii de operaţie endoscopice constau în aplicarea unor incizii mici, cicatrice neînsemnate, staţionare de 1 zi, recuperare rapidă. Pacienţii operaţi endoscopic pot începe exerciţiile de recuperare imediat după operaţie şi îşi recapătă mai repede forţa musculară în mînă.

După operaţie
Restricţiile depind de mîna la care aţi fost operat/ă, în special este vorba despre mîna cu care scrieți.

  • Conducerea auto – majoritatea pacienţilor după operaţiile endoscopice pot conduce peste 1-2 zile
  • Scrisul – puteţi scrie şi peste 1 spt. după operaţie, dar va fi nevoie de 4-6 spt. pentru a vă simţi confortabil în timpul scrisului
  • Apucarea greutăţilor şi eforturile însemnate – activităţile uşoare sunt posibile în 6-8 spt., dar puterea de apucare nu va fi deplină decît peste 12 spt. Multe observații arată că forţa musculară continuă să crească chiar şi peste 1 an după operaţie.

Complicaţii posibile
Este posibilă apariţia durerilor în regiunea cicatricei postoperatorii (mai mică în cazul tehnici endoscopice), care se rezolvă medicamentos. Simptomele pot reveni chiar şi dacă a fost respectat în timp regimul fizic se scutire a mîinii. Deşi se întîmplă extrem de rar, uneori poate surveni leziunea nervului median, în special atunci cînd acesta are un traiect neobişnuit pe palmă.

YouTube previzualizare imagini

↑ Sus