ProSpine.md

Hemangiom agresiv de corp vertebral Th6

Pacientul C. 47 ani, s-a adresat cu următoarele plîngeri: dureri localizate în regiunea toracala medie, cu iradiere in regiunea lombară superioară, senzaţii de amorţeală in regiunea între omoplaţi, tulburări de somn din cauza durerilor, sensibilizare la schimbul de timp, ridicare de greutaţi, efort fizi

Istoric: este bolnav de mai mulţi ani (15-20 ani). Iniţial durerile erau periodice şi cedau tratamentului medicamentos. Însă de 4 luni pacientul menţionează că durerile su devenit rezistente la tratament, mai pronunţate şi mai extinse ca suprafaţă.

Neurologic: semne de afectare a măduvei lipsesc. Sunt prezente semne uşoare de iritare a rădăcinilor nervoase în dermatomul Th5. Se constată o încordare musculară locală în regiunea toracică.
A fost efectuată evaluarea după Scala Analog-Vizuală a Durerii.  Scor – 8,1 puncte
La recomandarea neurologului, a efectuat Computer Tomografia şi Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică (IRM) a regiunii toracale. Diagnostic: Hemangiom agresiv de corp vertebral Th6.
Imagini CT şi RMN preoperator:


Pacientul a fost examinat de „echipa spinală” după care i s-a propus operaţie.

Operaţia:
Vertebroplastie percutană cu ciment acrilic de viscozitate înaltă a vertebrei Th6.
Imagini din timpul operaţiei:

Procedura a durat 45 de minute şi a fost suportată satisfăcător.

Peste 1 oră după operaţie s-a efectuat CT de control. Fiind evaluat după Scala Analog-Vizuală a Durerii a arătat un scor de 1,8 puncte.
Imagine CT postoperator:

Peste 24 de ore după operaţie pacientul a fost apt de a călători cu avionul pînă în Dublin, Irlanda…

Comentariu:
Acest caz confirmă încă odată că „Vertebroplastia Percutană” este o metodă sigură şi eficientă de tratament a hemangioamelor cu localizare vertebrală, este bine tolerată de pacienţi şi este lipsită de neajunsurile unui tratament cu radiaţie gamma. Metoda poate fi realizată chiar şi în regiuni dificile, cum este segmentul superior al coloanei toracale.

YouTube previzualizare imagini

YouTube previzualizare imagini

↑ Sus